Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ministern: "Kommunerna ska få ersättning"

Försvarsminister Karin Enström (M) lovar att Norberg, Fagersta och andra berörda kommuner ska få ersättning från staten. "Vi vill självklart stötta de här kommunerna", säger hon.

Annons
Försvarsminister Karin Enström (M).

Norra länet. Kommunalråden i Fagersta, Norberg, Sala och Surahammar har känt oro för att de ska tvingas ligga ute med pengar för att bekosta räddningsinsatsen för den stora skogsbranden.

Oron uppstod efter ett möte med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, på fredagen.

Där fick kommunalråden höra att deras respektive kommuner ska stå för alla utgifter för räddningsinsatsen för att sedan ansöka om återbidrag från staten.

– Våra budgetar kommer inte att klara av det här. Vi är små kommuner. Jag menar, ska vi behöva säga upp personal i förskolan för att det brinner här? sade Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg, på fredagskvällen.

Regeringen vill nu lugna kommunerna. Så här sade försvarsminister Karin Enström till Fagersta-Posten för en stund sedan.

Vad är ditt besked till kommunerna som känner oro?

- Här vill jag vara väldigt tydlig, kommunerna ska få ersättning för sina kostnader och det ska de få så fort som möjligt. Därför har vi nu sagt att de här ansökningarna ska behandlas skyndsamt, säger hon.

- Det här är en jättesvår situation och en stor påfrestning för kommunerna, även om fokus just nu är att släcka branden är det viktigt att ge det här beskedet till kommunerna. Man ska inte, mitt uppe i det intensiva räddningsarbetet, fundera eller tveka kring att man inte ska få ersättning, tillägger Karin Enström.

Hon berättar att det även kan bli tal om att staten står för andra kostnader kring branden, förutom själva räddningsarbetet.

- Vi vill självklart stötta de här kommunerna på alla sätt som regeringen kan i den här svåra situationen, säger Karin Enström.

Kommer kommunerna behöva låna upp pengar för att först betala räddningsinsatsen?

- Kommunerna måste ansöka om detta. Här gäller det nu att det hanteras så skyndsamt så att man inte ska behöva ligga ute med pengar emellan, utan att det ska gå så fort som möjligt, säger Karin Enström.

Stig Henriksson (V), kommunalråd i Fagersta, är positiv över försvarsministerns besked.

- Jag tycker det sänder väldigt positiva signaler, sen måste man få mera detaljer och ett officiellt beslut innan man känner sig riktigt trygg. Men det kan inte komma över dagen, säger Stig Henriksson.

Kommunernas företrädare har tidigare varit oroliga för att de ska behöva ligga ute med pengar medan de väntar på att få tillbaka pengar från staten. Det skulle kunna innebära räntekostnader på flera miljoner, vilket i sin tur skulle kunna tvinga fram nedskärningar i kommunala verksamheter eller skattehöjningar.

Tror du oroliga kommuninvånare kan andas ut efter beskedet från försvarsministern?

- Ja, åtminstone till hälften. Vi ska som sagt få ett beslut först och lite mer tydliggjort hur det ska gå till och så. Det är en bra inriktning men man måste ha ett skarpt beslut för att veta säkert hur det är tänkt, säger Stig Henriksson.

Annons