Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktör Bengt Torsell har gått ur tiden 91 år gammal

Annons
Bengt Torsell, Fagersta, har avlidit.

Som tidigare meddelats har direktör Bengt Torssell, Fagersta, avlidit i en ålder av 91 år. Hans närmaste är barnen Margareta och Håkan med familjer.

Bengt Torssell var född i Stockholm men hade sina rötter i Bergslagen, där hans farfar var gruvförvaltare i Gräsberg och morfadern smidesmästare i Horndal. Uppväxten i Stockholm delade Bengt med somrarna i Söderbärke, där familjen hade sitt sommarviste.

Efter studentexamen 1940 fortsatte studierna på KTH med en bergsingenjörsexamen 1946. Han anställdes 1947 i Oxelösund som hyttingenjör och flyttade 1951 till Fagersta. Här utnämndes han 1959 till chef för Fagerstas hyttor.

Tre år senare blev Bengt utnämnd till chefsingenjör för den metallurigiska avdelningen vid Fagerstaverken, vilket också kom att omfatta stålverket. År 1965 utnämndes han till överingenjör och chef för tillverkningen av stålprodukter vid Fagerstaverken.

I den påföljande omorganisationen 1967 utsågs Bengt Torssell till direktör och chef för hela koncernens stålproduktion. Denna omfattade tillverkningen i Fagersta, Långshyttan, Horndal, Österby och Forsbacka. År 1972 när koncernen divisionaliserades blev han chef för ämnesdivisionen. Från 1981 ägnade han de sista arbetsåren till avveckling och försäljning av Fagerstakoncernens gruvverksamhet, skogsegendomar och byggnader.

På ett naturligt sätt skapades härmed kontakter med många småföretagare, som med åren omvandlades till djup bestående vänskap. Bengt pensionerades 1983 och tillhörde en period Bergslagens deputerade och var styrelseordförande i ett antal småföretag.

Bengt Torssell var en skicklig förhandlare som till exempel med ett gott skämt kunde lösa en fastkörd förhandling. Som föredragande i investeringsärenden kunde han genom små förändringar och förenklingar sänka kostnaderna i en investering.

Bakom en till ytan barsk fasad dolde sig en humanistisk och humoristisk chef, som trots tidsbrist tog sig tid att lyssna på sina yngre medarbetare och med egna tillägg ge dem friheten att lösa uppkomna problem. Bengt var en kraftfull ledare, som alltid ställde upp för sin personal.

Bengt konfirmerades i Söderbärke och träffade då Karin Berker som blev hans hustru 1947. Karin var från Ellös och här skapade paret sitt sommarställe med utsikt över fjärdarna, med egen brygga och segelbåt. Bengt var en skicklig seglare som älskade havet.

Efter att ha bott i tjänstebostaden på ”Andra Sidan” i Fagersta fick paret inför förestående pensionering köpa en tomt i närheten och bygga ett hus, som de älskade och där otaliga fester för släkt och vänner ordnades. Efter hustru Karins bortgång 2004 levde Bengt kvar i sitt hus så länge möjligheten gavs.

Bengt var en utpräglad tekniker, som nyfiket levde med i utvecklingen inom sitt område. Han var en god snickare, som inte drog sig för att riva och uppföra hus åt de sina och vänner.

Han kunde upplevas som formell men var till sin läggning lättsam, humoristisk och vänfast. Han trivdes i festliga sammanhang, var god talare även på främmande språk och kryddade gärna tal och hyllningar med en limerick.

Sitt historiska intresse odlade han genom läsning och praktiskt med deltagande i arbetet med Fagersta bruks museum, dess tillkomst och fortsatta verksamhet. Så länge hälsan tillät var han en hängiven skridskoåkare på sjöarna i hemtrakten. Dagspolitiska frågor intresserade honom och han ställde gärna upp och ledde sådana möten.

Med Bengt Torssell har en av de sista ledarna för gamla Fagersta AB gått ur tiden. Vi kommer att sakna honom i vår vänkrets men har goda och glada minnen av honom.

Per Hellström, Bertil Haase, Orvar Nyquist,

Christer Olson och Georg Schuisky med familjer

För vännerna

Annons