Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En spelman har gått ur tiden

Annons

Åke Pettersson, Fagersta, har avlidit i en ålder av 86 år. Åke var född i Österfärnebo i Gästrikland och flyttade till Fagersta år 1951. En kort tid arbetade han som skomakare innan han fick anställning på Västanfors industrier.

Under hela hans liv har musiken tagit stor plats och det var fiolen som var hans instrument. Norberg hade tidigare ett livfullt folkdanslag och Åke var deras spelman under ett antal år.

När det blev tal om att bilda ett spelmanslag även i Fagersta var Åke en av de spelmän som var med från början. Där fanns också riksspelmannen Nisse Isaksson och de båda herrarna spelade ofta tillsammans. Då blev det låtar med snabba fingersättningar och rullstråk.

Åke blev ledare för spelmanslaget och som sådan ställde han krav på sina musiker. Han var mån om att bevara spelmansmusiken från Västmanland.

Många midsommaraftnar har han tågat in i spetsen för sina spelmän på hembygdsgården.

Med fiolen i bagaget gjorde han under 1970-talet en resa till Amerika tillsammans med folkdansare. Flera spelmansresor har också gått till våra vänorter i Danmark, Norge och Finland.

Då och då lade han undan fiolen och packade husbilen för en fisketur. Tillsammans med hustrun Elsie gjorde de också långa husbilsresor till Norge, ett land som Åke gillade för dess vackra natur.

Ett av många spelmansminnen är promenaden upp till Vitmossen som låg i skogen strax ovanför Elsies och Åkes hem i Meling.

Med fioler och kaffekorg var vi några spelmän som samlades framför syrenhäcken där den legendariske spelmannen Vitmoss-Anders stuga hade stått. Det var försommarkväll med skir grönska och fågelsång och vi spelade låtar som en gång i tiden komponerats i det lilla torpet. Just då kändes livet oändligt.

Vi i spelmanslaget saknar Åke.

Margaretha Eriksson och Roland Lindfors

Fagersta spelmanslag genom

Annons