Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Bergvall gjorde Elsa Andersons konditori trivsamt och välkänt

Eva Bergvall föddes den 25 december 1918 och avled den 10 januari 2016, 97 år gammal.

Annons
Svunnen tid. Bild från 50 årsjubileet 1966. Bland personalen syns Elsas sonhustru Eva Bergvall (trea från höger).

Hon var den egentliga skaparen av Elsa Andersons konditori. Även om hennes svärmor Elsa grundade konditoriet år 1916 så var det Eva som såg till att det blev trivsamt och välkänt. Elsa själv var bara aktiv under 21 års tid fram till 1937. Eva var med i verksamheten under mer än 50 år.Och med god smak och känsla för det gamla genuina, lyckades hon skapa en miljö som grundlade konditoriets goda renommé. Alltid fräscha blommor på borden, dukar och gardiner som stämde med de olika rummens färger.

Under hennes långa tid där så var hon alltid ute vid gästerna och berättade om inredningen och all historik om möbler och andra inventarier för dem som ville veta. Om till exempel konstnären Sundbergs väggmålningar i ”vita rummet” eller om historien om hur 1600 tals kistan med Polhelmslås i stugan hamnade på konditoriet.

Ville gästerna även se övervåningen, förr en våning som för större sällskap, så gick hon runt och även där berätta om alla saker. Till exempel nappflaskan i glas som stod på en hylla, eller om den stora tavlan av Sam Urdin som erlades som betalning då denne bodde på det tidigare gästgiveriet och saknade pengar.

Elsa Andersons konditori var hennes liv. När hon fick veta att det brunnit ned till grunden i augusti 2015, slocknande något hos henne. Hon tappade intresset för allt. Före var besöken hos henne på Björkängen trevliga och intressanta. Ofta hade hon något nytt att berätta om någon händelse på Elsas från förr. Efter branden så fick hon en allt mer tommare blick. Hon hade svårt att fatta att huset med konditoriet var borta.

Hon somnade in drygt fyra månader efter branden och lämnade efter sig två barn, sju barnbarn och fem barnbarnsbarn. Vila i frid Mor.

Annons