Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrys älgfilmer visades i tv-rutan

Under nästan hela 80-talet var Henry och Gunborg Mattsson återkommande gäster i naturprogrammet Mitt i Naturen från Sundsvall. Hela tio gånger var de med i studion hos Gunnar Arvidson och Bertil ”Bisse” Wahlin och visade sina fina filmer från Bergslagen.

Annons

Henry och Gunborg jobbade som ett team, Henry fotograf och Gunborg hjälpte till med att packa matsäcken och assistera med ljudutrustningen. Något som var fantastiskt med Henrys filmer var hans förmåga att vänta ut djuren och filma otroligt fina sekvenser av olika djur i skogarna. Jag glömmer aldrig en sekvens bland många, när en stor älgtjur närmar sig Henry – som sitter i ett älgtorn – och passerar bara en armlängd från honom utan att han blir upptäckt. Då är man duktig naturfilmare!

Vi hade ett motto i Mitt i Naturen under 80-talet och det var, inte ett program utan älgar och de älgarna hade ofta Henry filmat. Med en enkel redigering klippte Henry ihop filmerna hemma med ett mycket proffsigt resultat. Jag, Rogert Svanedahl, jobbade då som producent för Mitt i Naturen och hade stor glädje av att få visa Henrys filmer i programmet. Förutom att de visade sina filmer i Sveriges Television/Mitt i Naturen, så åkte Henry och Gunborg ofta runt i trakterna av Fagersta och visade sina fina filmer.

Ytterligare en sak som man aldrig glömmer var när Henry och Gunborg kom till Mitt i Naturen, det blev stort fikakalas för hela inspelningsteamet, Gunborg hade nämligen alltid med sig hemmagjord prinsesstårta och jättegoda nybakade bullar. Efter Gunborgs bortgång sommaren 2011 blev det tomt och tungt för Henry, men trots detta så var Henry alltid glad och omtänksam.

Det fanns ett uttryck som jag kommer att sakna efter Henry och det var att han avslutade alltid samtalet med att säga, hej då bussiga Rogert. Jag får väl säga samma sak nu, hej då bussiga Henry och hoppas du får ströva i oändliga skogar där du är.

Henry gick bort den 25 maj 2015.

Annons