Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

John Björklund har gått ur tiden

Förre kulturchefen i Fagersta, John Björklund, har avlidit i en ålder av 76 år.

Annons

Familjen flyttade till Kopparberg år 1995, då hustrun Ulla övertog sitt föräldrahem. Både Ulla och John pendlade sedan till sina jobb i Fagersta.

John Björklund anställdes som kulturchef år 1976 och verkade som sådan fram till 1994, då kultur- och fritidsförvaltningarna slogs ihop. John utsågs då till chef för musikskolan, som under hans tid gjordes om till kulturskola. Många år av livlig musikverksamhet följde under hans ledning på kulturskolan. John gick i pension år 2006 och fick då mera tid för sina egna musikaliska intressen.

Musiken har alltid upptagit en central roll i Johns liv. Under sin utbildningstid i Uppsala bildade han tillsammans med några kamrater musikgruppen Joculatore (Jycklarna), som blev oerhört populär och gruppen turnerade runt om i Europa. Deras musik hade sin förankring i 1500-1600-talen och instrumenten var tidstypiska. John spelade både krumhorn, skalmeja och olika pommrar, föregångare till dagens oboer.

Vid sidan av sin yrkesverksamhet var han medlem i Bergslagens kammarsymfoniker där hans instrument var oboe och fagott.

År 1983 blev han tillfrågad om att ta över ordföranderollen i orkestern och det blev nästan trettio år på den posten.

Kammarsymfonikerna är en orkesterförening utan fast ensemble, det rekryteras musiker från olika platser i landet. Johns målsättning var att blanda både äldre och yngre musiker.

Många ungdomar från kulturskolan i Fagersta fick chansen att vara med i symfonikerna. Varje sommar anordnades musikläger som lockade stort deltagande och höjdpunkten var avslutningskonserten i Cassels konserthus i Grängesberg.

Till Johns glädje var det flera musikelever från Fagersta kulturskola som valde musiken som sitt framtida yrke.

Närmast anhöriga är makan Ulla, döttrarna Tone och Malin med familjer.

Annons