Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osmo ställde upp för musicerande ungdomar

Annons

Osmo Huhtala

Bara för några veckor sedan ringde Osmo till mig och berättade att han spelat in en cd med jazzlåtar av Kungsbron Big Band. Han ville ha ett fotografi av bandet och jag letade fram bilden av bandet stående på Kungsbron.

I slutet av 1970-talet bildades Kungsbron Big Band av ett gäng jazzintresserade killar från musikskolan, och Osmo ställde till hundra procent upp på dessa grabbar. Han upplät sin musikstudio och han fixade ljud till deras konserter. Alltid med samma intresse för dessa ungdomar.

Trots åldersskillnaden blev han en av dem, han ägde konsten att lyssna på unga människor. Det blev en vänskap som höll i sig livet ut. En del av grabbarna fick musiken till yrke och kontakten blev sporadisk. Men när de träffades var det bara att plocka upp tråden som om tiden stått still.

När jag hämtade cd-skivan pratade vi om roliga episoder från den tiden. Som till exempel Kungsbrons konsert med den amerikanske sångaren Bob Manning i Folkets hus, då Osmo höjde ljudvolymen så golvet i biolokalen vibrerade. Det är inget märkvärdigt i dag, men då var det ett nytt grepp. Och Osmo njöt. På skivan har han valt ut några av sina favoriter, Lullaby of Rockland och Whisper not, och i minnet ser jag honom framför sitt mixerbord. Saknaden är stor.

Margaretha Eriksson

Annons