Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rudolf Mood startade Norbergare Minns

Så kom då dagen, när vi nåddes av budet att Rulle, inte bara medlem i Kulturföreningen Norbergare Minns, utan även dess upphovsman, inspiratör och glädjespridare, har lämnat det jordiska.

Annons

Vi är många som minns Rulle med ett vemodets och saknadens leende. Som barn mötte vi honom, när han på cykel for omkring och sålde böcker. Senare blev han känd för sitt engagemang för Norbergs historia, för alla otaliga intervjuer som han genomförde och spelade in med lyhördhet och omtanke samt för att han på 2000-talet gjorde många lärorika och underhållande program i Radio Norberg. Han var mycket mån om radion, men Kulturföreningen Norbergare Minns var hans ögonsten.

I en minnesskrift från 1995 kan vi läsa hur det började. Hösten 1985 pågick en studiecirkel, arrangerad av ABF och Strejkspelsföreningen, om arbetarrörelsens historia i Norberg. Studiecirkeln gav mersmak och de bandade intervjuer med gamla norbergare som Rulle arbetat med i många år blev starten för en ny cirkel. Den 10 december 1985 möttes ett tjugotal för att lyssna på några av dessa band. Allt fler ville vara med, och till slut bildades grupper med olika ämnesområden. I februari 1986 fanns 13 grupper. Man berättade, spelade in och ibland lyssnade man på Rulles band. De samlade minnena blev nedskrivna till kompendier.

Tanken på att göra en bok om livet i Norberg under gången tid fanns med från början och förverkligades så småningom. Den var klar 1993.

En redaktionsgrupp bildades. Med välvillig hjälp av privata givare och ett kommunalt bidrag, kunde projektet ros i land. Redaktionsgruppen fick dock sovra hårt i det rikliga materialet. Däribland fanns de av Rulle bandade intervjuerna.

Föreningen Norbergare minns bildades den 18 oktober 1988.

I interimsstyrelsen var Rudolf Mood given. Där fanns även Karl Mattson, Britta Holm, Gustav Lundberg och Ewa Bergdahl.

Rulle missade inte många av våra månadsmöten och han gladdes över att få möta alla vänner, lyssna på alla intressanta berättelser och att få sjunga vår kampsång och favoriten ”Bär ner mig till sjön…”.

Rulle, vi hoppas att du får möta många gamla intervjuvänner som gått före, dit till ”andra sidan”! Säkert finns där mycket musik, ja, kanske t.o.m. en intervjubandspelare!

Vi kommer att sakna Dig!

Kulturföreningen Norbergare Minns

Annons