Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruth Nyhlén var "kvinnan bakom allt"

Annons

Ruth Nyhlén, Uttersberg, har avlidit vid 83 års ålder. Ruth var ett bra exempel på frasen ”kvinnan bakom allt”.

Hon föddes i Sveg, dotter till Stina och Bror Östberg. I tonåren flyttade hon till Köping där hon träffade sin blivande livskamrat, Astley Nyhlén. De gifte sig 1947 och fick fyra barn tillsammans.

Astley arbetade i familjeföretaget Nyhléns Bokhandel, senare Nyhléns Kontorcenter i Köping medan Ruth var hemmafru under barnens uppväxt. Där hann hon också med att vara en välkomnande och god värdinna när författare eller konstnärer kom på besök.

1968 startade paret Nyhlén Galleri Astley i Köping och anordnade utställningar med många välbekanta konstnärer.

Hösten 1976 köpte familjen Uttersbergs nedlagda järnvägsstation som snart renoverades pietetsfullt till en vacker utställningslokal.

I maj 1977 öppnades Galleri Astley i Uttersberg med en utställning av den välkände ryske konstnären Ernst Neizvestny, som då nyligen hade fått lämna Sovjetunionen.

Under alla år arbetade Ruth på det växande kulturcentrat i Uttersberg som 1988 kompletterades med en stor museibyggnad, med tillhörande Kafé Guldmisteln. Också där tog hon självklart emot besökare och konstnärer med ett varmt leende och stor omsorg.

Ruth utförde verkligen en stor livsgärning med sitt arbete och hon var starkt delaktig i att sätta Uttersberg på världskartan inom konstvärlden.

Alltid omtänksam och vänlig kommer Ruth Nyhlén att saknas av många människor landet och världen runt. Och naturligtvis mest av oss barn och våra familjer.

Margaretha, Anders, Elisabeth, Hans

Annons