Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne – Helene Barbara Moser

Annons

Helene Barbara Moser född den 20 maj i byn Fhonsdorf, Steiermark, Österrike, har gått ur tiden.

Helene växte upp som liten flicka under andra världskriget, med alla dess fasor.

I tonåren utbildade hon sig till konditor och arbetade som detta under några år.

Där träffade hon bagaren Karl som skulle bli hennes livskamrat mer än 70 år. Till hösten skulle de firat 68 år som gifta.

1952 klev hon ut på perrongen i Fagersta. Maken Karl hade skrivit på ett tvåårskontrakt, när rekryteraren från Sverige letade arbetskraft till industrierna i Bergslagen… men två år blev många fler.

Även Helene började arbeta på Fagersta Bruk och kanske var hon Sveriges första kvinnliga traversförare.

Det svenska språket lärde hon sig med gester, ljud, skratt och hjälp av arbetskamrater.

På köpet lärde hon sig även en del finska och riktigt god italienska.

I början av 1960-talet flyttade familjen, som då bestod av sex personer till Hallstahammar.

Helene började på Bulten AB och Kalle på Kanthal.

Efter några år rekryterades Helene till föreståndare på Caltex/Texaco och många bilar fick sin bensintank fylld av henne.

En cykelolycka på väg till arbetet gjorde att hon bröt foten på åtta ställen. Läkarna var säkra på att hon skulle få tillbringa resten av sitt liv i rullstol – men hon gav inte upp. Fram till pensionen kunde hon både dansa och springa om det behövdes.

Då hon var en duktig joddlerska bildade hon med två landsmän den turnerande sång- och musikgruppen Tyrolertio.

Tillsammans med goda vänner från hemlandet var hon en av grundarna av Hallstahammars Eisstockklubb. Hon älskade att fixa fester och var aldrig rädd för hårt ideellt arbete. Roliga historier och vitsar fanns alltid på hennes repertoar.

I hemmet finns högar med skrivböcker innehållande dikter och roliga rim som fått många att vika sig av skratt. På äldre dagar engagerade hon sig som äldreombud inom kommunen och ställde upp för dem som inte kunde göra sin röst hörd och som kanske inte vågade ställa krav.

Det finns nog inte många i Hallstahammar som missat tanten med de färgglada kepsarna körandes runt på sin handikappscooter som en virvelvind.

Hon var perfektionist när det gällde det egna hemmet, speciellt då det gällde högtider, framförallt då det gällde julen. Där räckte det bara med 110%. Disney skulle ha varit avundsjuk på hennes fantastiska julgranar. Varje lite sak skulle upp på rätt plats, men så tog det också 6–7 timmar att klä granen. På senare år fick hon hjälp av sitt barnbarn som nu tagit över stafettpinnen.

Ja, det finns hur mycket som helst att berätta om Helene. Och ännu mer kunde det ha blivit.

Helenes dotter, som föddes den 30 maj 1954, avled efter 6 månader. Kanske tyckte Kathleen att det var dags för henne att hämta hem sin mamma.

Helene dog den 30 maj 2017 i en ålder av 86 år.

Vi… barn, barnbarn, barnbarns barn och Opa Kalle – saknar dig.

Sov gott våran ”Oma”.

Sigrid Moser-Nyman

Annons