Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppskattad invandrartolk har lämnat oss

Anni Rauha Niemi föddes 1919 i Hollola församling i Finland som yngsta dotter i jordbrukarfamiljen med 11 barn.

Annons
Anni Rauha Niemi.

Anni visade sig tidigt ha läshuvud och tog studenten 1941 i Lahti och studerade därefter juridik på Helsingfors universitet för att efter ett par år påbörja en karriär på Postsparbankens ekonomiavdelning.

1945 träffade hon sin blivande make Sulo och de gifte sig 1947. Sonen Kari föddes året därefter och 1949 flyttade familjen till Sverige som kunde erbjuda både jobb till nyexaminerade diplomingenjören Sulo och dessutom bostad som det var brist på i efterkrigstidens Finland.

1951 utökades familjen med dottern Marianne och Anni bestämde sig för att helt ägna sig åt familjen.

Anni och Sulo hade stort intresse i att resa både inom Norden, med bil i Europa och till Amerika. Ett stort gemensamt projekt var fritidsstället i Fallbyn som nyttjades flitigt till bastubad.

Anni var mycket språkkunnig och arbetade både som lärare i Svenska för finska invandrare och som uppskattad tolk inom sjukvården långt upp i 80-årsåldern.

Anni var en gladlynt person och hade en stor humor. Familjen betydde mycket för henne, och hennes matlagningskonst och speciella bakverk var mycket uppskattade. Anni efterlämnar make, barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vi saknar henne mycket.

Annons