Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minska barngrupperna!

I fredagens tidning kunde man läsa om att Norberg skall få 1,3 miljoner kronor i statsbidrag från Skolverket för att minska barngrupperna i förskolan.

Annons
Förskola. Använd pengarna till att öppna nya avdelningar och satsa på att få ner barngruppernas storlek, föreslår skribenten.Foto: TT

Hur kan då Ingrid Nord, barn och utbildningschef i Norberg, uttala sig i ett pressmeddelande om att pengarna skall gå till personalförstärkningar? Hur gör detta att barngrupperna blir mindre?

Att man tillsätter mer personal, ytterligare en person för dessa små barn att lära känna, tycker inte jag är lösningen. Små barn mår bäst i små barngrupper med ett fåtal vuxna som de knutit an till.

Jag arbetar i en annan kommun på en avdelning med 28 små barn i åldern 1-3 år. Vi är åtta pedagoger och en resurs. Oftast är någon personal borta och det sätts in vikarie. Hur många ansikten möter inte det enskilda barnet då på en dag? Då tillkommer också alla föräldrar som lämnar och hämtar under dagen.

Vi märker att inskolningarna har blivit mycket mer långdragna, barnen blir inte trygga med för mycket människor att lära känna. Att sätta in mer personal hjälper kanske till för stunden men är inte lösningen på den stress som våra barn och vi som arbetar med barn ständigt känner.

Sluta pressa in mer och mer barn i redan överfulla lokaler, använd pengarna till att öppna nya avdelningar i stället och satsa på att få ner barngruppernas storlek efter Skolverkets riktlinjer.

Jag har själv barn som ska börja på förskola i Norberg och hoppas att hen inte möts av samma stress och höga ljudnivå som jag upplever hela dagarna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons