Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Minskad fiskmassa i Märrsjön

I förra veckan genomfördes nätprovfiske i Märrsjön av länsstyrelsen. Mängden fisk har minskat i jämförelse med förra 2015.

Länsstyrelsen har under förra veckan genomfört nätprovfiske, i Märrsjön, som ligger strax bakom Västervåla kyrka.

Provfisket är en del av länsstyrelsens miljö- övervakningsprogram som bland annat kontrollerar sjöarnas ekologiska status.

Anders Martinsson, sötvattenbiolog på länsstyrelsen, var med och lade ut nät i Märrsjön. Sammanlagt lades 16 stycken, fördelat på åtta per natt.

– Resultatet vi fått är lite knepigare än det vi fick i Vågsjön veckan innan. Det går inte att säga någonting säkert än, säger han.

Totalt fick de upp 23 kilo fisk, vilket är sex kilo mindre är 2015, då 29 kilo fiskades upp.

– Det är mörten som har minskat. I övrigt fick vi upp mycket abborre och gärs.

– Det är svårt att säga vad det kan bero på, det kan ju vara tillfälligheter också, säger Anders Martinsson.

Märrsjön har använts som referenssjö och provfiske har skett där varje år, vilket är extra intressant med tanke på att den ligger i brandområdet.

– Det var lite förvånande att vi fiskemängden ökat förra året i jämförelse med innan. Men än är det svårt att säga hur branden har påverkat.

Resultatet från provfisket ska nu skickas till Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för analys.