Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misslyckad fresk blev turistmagnet

Spanska Cecilia Gimenez blev utskrattad över hela världen efter
att hon försökt restaurera en gammal fresk som avbildar Jesus. Men
slutet gott: Målningen har lockat tusentals turister till den lilla
staden Borja.

Det gick inte riktigt som planerat när 81-åriga Cecilia Gimenez försökte restaurera en målning från 1930-talet, som hängt i hennes lokala kyrka och blivit skadad av fukt. Målningen var känd som Ecce homo, latin för "Se människan". Men efter Gimenez penseldrag döptes bilden snart om till "Ecce mono", som betyder "Se apan". Snabbt som en löpeld spreds verket som ett skämt på internet. Bilden av "Ap-Jesus" dök olovligt upp på muggar, t-shirts och telefonskydd.

Cecilia Gimenez blev överväldigad av uppmärksamheten och tog kritiken hårt. Men nu verkar situationen ha vänt för 81-åringen. Målningen har nämligen lockat över 40 000 besökare till staden Borja, och dragit in mer än 450 000 kronor till välgörenhet.

Blir stöttad

Nu har den lilla staden, med endast 5 000 invånare, börjat trycka upp bilden på olika produkter. Gimenez får 49 procent av intäkterna och resten går till den lokala rådförsamlingen. Nyligen invigdes också en konstutställning av den pensionerade Gimenez, där hon sade:

-Folk är väldigt snälla. Det finns människor som stöttat mig mycket och det är jag väldigt glad för, skriver The Telegraph.

Francisco Miguel Arilla, ordförande för den ideella föreningen Sancti Spiritus som äger kyrkan där tavlan fanns var också lättad under utställningens vernissage.

-Det har varit ett tufft år för Cecilia och för stiftelsen. De inledande två månaderna var svåra, men till slut så ordnar tiden allt och i dag är en glädjens dag, som vi ska njuta av.

Betalar äldreboende

Målningen kommer bland annat att tryckas på vykort, tallrikar och cigarettändare.

Turister som vill se tavlan får betala en euro. Föreningen har bland annat använt pengarna för att betala räkningarna vid ett ålderdomshem där 60 äldre människor bor.