Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkte Ikeamördaren inte psykiskt sjuk

Under förmiddagens presskonferens om åtalet mot den 36-åring som är misstänkt för två mord på Ikea i Västerås i somras kom det fram att den rättspsykiatriska undersökningen visade att mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning.

Annons

- Den här rättegången kommer därför att handla om vilket straff han ska få. Livstids fängelse eller rättspsykiatrisk vård, säger Per-Ingvar Ekblad, 36-åringens advokat.

Det rättspsykiatriska utlåtandet kom till tinget under presskonferensen. Den visar att 36-åringen inte lider av en allvarlig psykisk störning. Det betyder att han kan dömas till fängelse.

36-åringen har erkänt brott.

– Det finns inga ursäkter till det som hänt. Samtidigt kan det finnas en förklaring. Det får den rättspsykiatriska undersökningen visa. Det som hänt är fruktansvärt. Han har alltså dödat två personer, säger Per-Ingvar Ekblad.

– Vi har förlorat en älskad hustru och mamma, vi har förlorat en älskad bror. Det som hänt är fruktansvärt och vi tänker inte uttala oss mer, säger Johan Strömberg, de anhörigas advokat.

Den misstänkte 36-åringen försökte ta sitt liv efter morden och vårdas fortfarande på sjukhuset i Västerås.

- Jag uttalar mig aldrig om hur mina klienter mår men rent fysiskt mår han bättre. Men det ligger på tingsrätten att undersöka hur det ligger till, om han kan närvara. Ytterligare operationer ska genomföras, säger Per-Ingvar Ekblad.

Annons