Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedias nya kulturchef: "Kulturjournalistiken utanför storstäderna är viktigare än någonsin"

Annons

KRÖNIKA:

Cecilia Ekebjär är ny kulturchef i Mittmedia.                                         Foto Stina Rapp.

Den förändrade kulturpolitiken har gjort kulturjournalistiken utanför storstäderna angelägnare än någonsin. När allt fler beslut flyttas ut i regionerna är det än viktigare att det finns kulturjournalister som granskar och följer upp beslut hos kulturinstitutionerna, men också speglar och recenserar det som erbjuds.

För om inte vi gör det, vem gör det då?

Det är hos din lokala tidning du ska hitta de snabba kulturnyheterna men också fördjupningen, analysen och texterna med ett annat tempo och uttryck. De klassiska konstarterna och de nya riktningarna men också de större greppen kring ämnen som är svåra att ringa in, som de om identitet, tillhörighet och normer. Samhällsfrågor som sätts i en kulturell kontext kan ge nya ingångar och fler lager, sätta i gång tanken och göra oss mer reflekterande.

Men kulturen har också ett egenvärde i sig själv som i krampande tider måste upprepas gång på gång. Konsten, musikens och scenkonstens värde ska inte mätas i tillväxt, ökad hälsa eller i effekter på turism eller demokrati.

Jag vill att Mittmedias kulturjournalistik ska stå för och spegla det här, vara en arena för ett öppet samtal, bilda, roa men också utmana, tvinga dig att anstränga tanken.

I dag är jag ny på jobbet som kulturchef i Mittmedia. Det innebär att det är jag som framöver samordnar och planerar det gemensamma kulturmaterialet i våra titlar som är spridda från Nynäshamn i söder till Örnsköldsvik i norr. Allra viktigast är ändå att jag hjälper till att skapa förutsättningar för att den redaktör som kan, och verkar i, din region får möjlighet och utrymme att göra mer och bättre kulturjournalistik nära dig.

Och så vill jag veta vad du tycker. Vad läser du först av kulturmaterialet? Vad vill du ha mer av - och mindre?

Hör av dig!mail: [email protected] eller telefon: 023-936 23

Annons