Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mjukt möter hårt när Lis skapar sina verk

Konsten har alltid varit en del av Lis Adrin-Sundströms liv, vare sig hon har använt det som ett verktyg inom jobbet eller helt enkelt bara skapat för skapandets skull.

Nu ställer hon ut några av sina verk på Abrahamsgården i Norberg.

Lis har bott i Fagersta i två år. Det första året pendlade hon in till Stockholm men nu har hon fyllt 66 och har gått i pension.

– Nu trivs jag och har landat, och jag är jätteglad över att ha den här utställningen, säger Lis glatt.

Vi går runt bland tavlorna och Lis berättar att hon jobbade inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm. Hon har jobbat med barn och ungdomar i hela sitt liv.

– Jag utredde en egen metod för att använda drama i behandlingen av psykiatriska diagnoser hos tonåringar upp till 18 år.

Lis gick ut Konstfack år 1972. Men hon satte ordentlig fart med konstnärskapet på 1980-talet. Det är textiler som har varit hennes huvudsakliga verktyg.

Det syns på de verk hon ställer ut. Lis har dels använt textiler, dels metaller samt glas. Hon kombinerar de olika materialen för att skapa kontraster mellan hårt och mjukt.

För Lis har konsten alltid funnits nära till hands.

– Jag är uppvuxen i en ateljé, säger hon och berättar att hennes far var skulptör och offentlig konstnär.

Han hade utställningar runt om i världen. New York var en av många städer som han fick besöka.

– Pappa betydde väldigt mycket för mig.

Lis förklarar att hennes far tidigt visade att han brydde sig om sjuka barn och hur man kunde hjälpa dem.

– Då vaknade idén hos mig att man kunde kombinera konsten och att bry sig om människor som har det svårt.

Det är just hennes arbete med människor som har gett henne inspiration till verken i utställningen.

– Det handlar om livets rät- och avigsidor. Jag har sett så många trasiga ungdomar i mitt liv, och bristande sociala nätverk. Det har alltid funnits med mig, även när jag skapar konst, säger Lis med eftertanke.

– Ungdomar har det jävligt tufft i dag.

Hon förklarar att hon försöker visa kontrasten mellan frihet och fångenskap samt spegla allvaret, sorgen och glädjen i livet.

Verken som hänger på väggen är inte stora, men desto mer detaljerade. Lis förklarar att mycket jobb ligger bakom.

– De kräver tålamod. Man måste ha en inre bild av vad det är man vill. Jag har en experimentlusta som har landat i en lekfullhet.

När den här utställningen är över tar Lis gärna nya tag. Hon försäkrar att det finns tankar på att ställa ut fler gånger.