Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna vill ha alkoholförsäljning på gårdar i Västmanland

Nu ska det bli möjligt att sälja alkohol på gårdar i Västmanland, i alla fall om moderaterna i Region Västmanland och Västerås får bestämma.

Annons

Mikael Andersson Elfgren, moderat ledamot i regionfullmäktige, har lämnat in en motion om att Region Västmanland borde bli försöksregion för gårdsförsäljning. Även tre moderater i Västerås kommunfullmäktige har lämnar in en motion till Västerås stad.

– I och med att landstinget blev region har vi ett utökat uppdrag med fokus på turism, näringsliv och regional utveckling. Att ansöka hos regeringen om att tillåta gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker skulle stärka såväl företagandet som turismen i länet. Västmanland har ett flertal framgångsrika producenter, som Coppersmiths Brewery och Köpings Musteri. Tyvärr får dessa inte sälja en flaska öl eller cider till sina besökare utan måste hänvisa dem till Systembolaget, säger Mikael Andersson Elfgren i ett pressmeddelande.

Läs också: Så ökar du värdet på din gård – här de tio bästa tipsen

Skåne har redan ansökt om att bli försöksregion, vilket enligt Mikael Andersson Elfgren är ett sätt att stärka näringslivet och turismen. Han refererar till en statlig utredning från 2010 och säger att denna typ av försäljning inte har några negativa konsekvenser för folkhälsan.

– Det är en näringslivsfråga att företagen i Västerås också får sälja sina produkter lokalt. Utländska besökare skakar på huvudet när de måste åka till annat ställe för att köpa produkten de ser bli producerad, säger Anna Hård af Segerstad (M), oppositionsråd i Västerås stad, i samma pressmeddelande.

Läs också: Nu är det klart – Västmanland och Örebro kör buss ihop

Annons