Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modiga murvlar som orkar kämpa behövs

VLT:s kriminalreporter har fått ett knytnävslag i ansiktet

Annons

För några veckor sedan attackerades Håkan Slagbrands bil.                 Bild: Maria Slagbrand

VLT:s kriminalreporter Håkan Slagbrand har fått ett hårt knytnävslag i ansiktet. En man i arbetskläder påstod i grannskapet att han skulle måla hos familjen Slagbrand. När dörren öppnades kom slaget. Det var bara några veckor sedan en molotovcocktail kastades in i Slagbrands bil som stod parkerad. I en intervju i Journalistförbundets tidning Journalisten sa han då: "Man undrar ju vad som ska hända nästa gång." Och nu har han alltså utsatts för våld i sitt eget hem.

Angreppet visar hur högt priset för enskilda journalister, som vägrar ge vika för hot och fortsätter att göra sitt jobb, kan vara. Det är en sak att få hatmejl, och ett och annat hotfullt brev, av ilskna läsare. En annan när hoten eskalerar och leder till direkt våld.

I debatten om hoten mot journalister tas det ibland upp att kvinnor är särskilt utsatta, inte minst kvinnliga ledarskribenter. Ett viktigt perspektiv är också att journalister på lokalmedier kan vara extra sårbara, helt enkelt för att avståndet mellan läsarna och personer som granskas är mycket kortare. För det mesta är "närheten" positiv, men när det kommer till hot och våld ger den en extra utsatthet.

Kriminella MC-gäng, hotfulla fotbollshuliganer, kriminella företagare, rasister och andra extremister - hoten mot journalister kommer från flera håll. Lilian Sjölund, politisk redaktör på Hela Helsingland, har precis kommit ut med boken "Hatad" och berättar om hot från högerextremister. Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg hotades när tidningen i fjol granskade våldsbejakande islamister på Gävle moské.

Sifo presenterade nyligen en undersökning som visar att sju av tio journalister har utsatts för hot och trakasserier det senaste året. När Journalistförbundet undersökte saken i fjol visade det sig att 30 procent av landets journalister har utsatts för hot. Inte undra på att många funderar på att lägga av, eller åtminstone hålla sig till ämnen som inte leder till hot och trakasserier.

MC-gäng, fotbollshuliganer, kriminella företagare, rasister och andra extremister - hoten mot journalister kommer från flera håll.

Precis som en del åklagare, politiker och andra nog reflekterar över om det är "värt det", när hoten dimper ner i brevlådan eller på annat sätt, funderar många journalister på att sluta. Och ju färre modiga reportrar och journalister, desto sämre medier och därmed ett sämre samhälle. Hur många vågar och orkar när hoten och trakasserierna förvärras? När hoten blir fysiska och når ens hem, där man bör känna trygghet?

Trots flera hot och en molotovcocktail i bilen har Slagbrand inte gett upp sitt viktiga arbete som journalist. "Då vinner de ju", som han sa i intervjun i Journalisten. Han har helt rätt i att de inte ska få vinna, vilket många - inte minst inom rättsväsendet och journalistkåren - måste se till.

Annons