Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moduler för äldre ska lösa akut brist

Tillfälliga moduler för äldreboende kan delvis lösa den svåra lokalbristen inom äldrevården. – Vi har panik i att få till det här, säger Niclas Bergström (S), ordförande i socialnämnden.

Annons
Här, bredvid Blankavägens LSS-boende, är tanken just nu att modulerna ska byggas.

Just nu är 35 pensionärer beviljade äldreboendeplats – utan att komma in. Vissa av dem har väntat över sex månader.

– Situationen är helt makalös. Vi har många äldre som är beviljade plats på boende men som inte har någon plats. Vi har haft de här omständigheterna i flera år, säger Niclas Bergström.

För att på kort sikt lätta på kön ska Fagersta köpa in moduler för äldreboende, som räcker till tolv platser. Boendet är tänkt att placeras på Kottmossen, bredvid LSS-boendet. Förhoppningen just nu är att det tillfälliga boendet står klart i oktober-november nästa år.

Det här beslutade politikerna i kommunfullmäktige i måndags.

S har nu brutit samarbetet med V, som Fagersta-Posten berättar om på annan plats i tidningen. Äldremodulerna är en av frågorna där partierna inte kommer överens.

På ett extrainsatt kommunstyrelsemöte i måndags låg frågan på bordet.

– Det fanns inget underlag för beslut. Vi fick ta till oss väldigt lösa muntliga utsagor kring hur man tyckte att problemet skulle lösas, säger Pia Boiardt (V), som sitter i kommunstyrelsen.

Orsaken till det tunna underlaget ska ha varit en önskan från S om skyndsam hantering.

De två vänsterpartisterna Pia Boiardt och Teemu Sulin avstod från att delta i kommunstyrelsens beslut om äldremoduler – just på grund av det bristande underlaget.

– Jag säger inte att de har fel i kritiken. Det är så att vi inte vet kostnaderna än, säger Bergström och fortsätter:

– Men vi har panik i att få till det här. Vi kan inte dra det i långbänk för att vi inte vet på kronan vad det ska kosta.

På Vänsterpartiets begäran tog Niclas Bergström ändå fram en kostnadskalkyl till måndagskvällens fullmäktigemöte. Kalkylen baserades på kostnader från modulföretaget som kommunen tidigare har varit i kontakt med. Kostnaden landar i kalkylen på 9,6 miljoner kronor i drift per år.

Under fullmäktigemötet revs nästa konflikt upp mellan S och V. Vänsterpartiet förordade ett kostnadstak för modulerna på 15 miljoner kronor.

– Socialnämnden har haft god tid på sig att ta fram äldreboendekostnader. Att nu akut ta beslut om en sådan stor investering utan en seriös kostnadskalkyl är inte försvarbart, säger Boiardt.

– Vi är absolut för att det här ska göras. Men ärendet är väldigt dåligt behandlat, fortsätter hon.

Enligt S räcker pengarna i V:s förslag inte till.

– Det finns ingen rim och reson i 15 miljoner, säger Niclas Bergström.

Beslutet i fullmäktige blev enligt S förslag, alltså att köpa in moduler utan kostnadstak.

Så många väntar på plats

Just nu är 35 äldre i Fagersta beviljade äldreboende utan att komma in:

10 till demensboende.

11 till vårdboende.

14 till serviceboende.

Samtidigt är det dubbelboende på Kanalen.

På sikt är det enligt beräkningar 40 extra platser som behövs. Det dröjer dock minst ett år innan det nya äldreboendet är på plats. Fagersta kommun har avsatt 40 miljoner kronor för att kunna bygga det.

Det utökade boendet på Malmen, med nio extra platser, är försenat och beräknas stå färdigt i mitten av januari.

Annons