Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Molander: Odö måste kliva fram och ta ansvar i debatten

Annons

En kulen måndagskväll i Norberg. Kommunens ledande politiker har samlats i huset invid Norbergsån för att ta beslut om lärarlöner, daghem och illegala droger. Det är tre månader sedan sist, men nu är det återigen dags för kommunfullmäktige.

Listan på ärenden som ska avhandlas är lång, och vi kastar oss rakt in i debatten om enkla jobb. Liberalerna vill att kommunen ska låta nyanlända hjälpa äldre med sådant som hemtjänsten inte gör, till exempel bära in ved på vintern.

Det här faller inte Socialdemokraterna i smaken, och Jimmy Fredriksson dundrar från talarstolen: ”Om ni nu vill skapa enkla jobb, så undrar jag hur ni tänker att de ska få betalt. För ni menar väl att de ska få avtalsenliga löner?”

Liberalernas Liane Blom suckar och säger uppgivet och aningen irriterad att ”självklart vill Liberalerna inte införa någon form av slavarbete i kommunen. Det här handlar om att ge människor som slentrianmässigt hamnar i försörjningsstöd en anställning.”

Socialdemokraten Åsa Eriksson deklarerar upprört att ”Folk hamnar inte slentrianmässigt i försörjningsstöd. Arbetsmarknadsenheten arbetar aktivt och många går vidare till utbildning.”

Ännu lite mer uppgiven svarar Blom att ”Jag är fullt medveten om att de här människorna hamnar i utbildning, men om man är analfabet så kommer man att behöva gå halva livet i utbildning och det är inte värdigt”.

Den här meningsväxlingen är typisk för hela den nationella debatten kring arbetsmarknaden.

Majoriteten av de vuxna i Norberg som är födda utomlands har inget arbete att gå till, och situationen är lika illa i många andra kommuner. I och med den stora invandringen för några år sedan har vi fått en stor grupp vars erfarenheter inte passar in på den arbetsmarknad vi har konstruerat. Konsekvenserna för kommunernas ekonomi, och människornas självkänsla är så klart förödande. Trots detta fortsätter socialdemokrater på både lokal och nationell nivå att stelbent vara emot försök att hitta lösningar.

Med tanke på hemtjänstens minst sagt ansträngda situation i Norberg hade man kunnat hoppas att Socialdemokraterna skulle vara lite medgörligare, men icke.

Kommunfullmäktige fortsätter i samma stil. Liberalerna och Moderaterna lämnar förslag på förbättringar, och socialdemokraterna är emot.

Högern vill att de kommunanställda som har sovande jour, främst kvinnor i omvårdnadsyrken ska få betalt för tiden de har jour. ”Det är en kvinnofråga!”, som Liane Blom uttrycker det. Men Socialdemokraterna är emot.

Som ett led i att kunna attrahera behöriga lärare och få ordning på skolan i Norberg vill Liberalerna och Moderaterna ta fram generösa lokala kollektivavtal. Ett bra initiativ i en kommun där 40 procent av eleverna inte går ut nian med godkänt i alla ämnen. Men socialdemokraterna är emot och tycker att det ska överlåtas till arbetsmarknadens parter.

”Men vi som kommun är ju arbetsgivare, det är ju vi som är arbetsmarknadens parter” invänder Liane Blom, och fortsätter: ”Vi måste få behöriga lärare till Norberg. Det här är avgörande för Norbergs framtid.”

Det kan Socialdemokraterna inte invända emot, men menar då att ”Den som blir anställd kan förhandla sina egna villkor”.

Från fackföreningarnas parti nummer ett var det nya tongångar.

I allmänhet är det mer än tydligt i debatten att socialdemokraterna är vana vid att bestämma. Oppositionens invändningar behandlas mest som irritationsmoment, särskilt av kommunens starka kvinna Åsa Eriksson.

För trots att hon avgick som kommunstyrelsens ordförande för två år sedan och lämnade över stafettpinnen till Johanna Odö är det fortfarande Eriksson som för majoritetens talan. Odö är i princip osynlig under nästan hela mötet. För ordförande i kommunstyrelsen är det anmärkningsvärt. Oppositionens kritik och förslag ska bemötas av den som är ytterst ansvarig för kommunen, inte av en riksdagsledamot.

Socialdemokratin i Norberg har ett stenhårt grepp om makten, norbergarna ska vara glada att det finns en ettrig opposition som åtminstone utmanar dem i debatten.

LÄS MER: Fler ledare av Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel