Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motionerar för att orka med allt roligt

"Målet är att jag ska må bra. Inte något särskilt lopp".

Annons
Bosse Axelsson på en av sina motionsrundor.

Många sätter upp ett mål med sin träning. Som att exempelvis åka Engelbrektsloppet. För Fagerstabon Bosse Axelsson är det däremot träningen som är själva målet.

– Jag motionerar för att må bra, säger han.

Efter många år som kommunal tjänsteman och även politiker på kommun- och landstingsnivå har Fagerstabon Bosse Axelsson gått i pension.

Han har också valt att trappa ned på sina ideella uppdrag. Att trappa ned på motionen är det dock inte tal om. Och han kan tänka sig att bjuda FP-sportens läsare på sitt motionsår.

– Men det är inte ett år där jag har en massa mål uppsatta. Jag motionerar för att må bra, för att det ska vara enklare att göra saker som jag gillar. Som att vandra i fjällen eller åka skidor med barnbarnen. Det är skönt att kunna göra det utan det är jobbigt, säger Bosse Axelsson.

– Sedan vet jag att jag inte kan motionera bort ett högt blodtryck. Men det är ingen nackdel att jag rör på mig.

Även om det nu är motion som Axelsson ägnar sig åt har han många år bakom sig med riktigt hård träning. Både som längdskidåkare och långlöpare.

– Jag brukar skilja på motion och träning. Motionerar gör du för att må bra. Träning handlar för mig om att nå resultat, säger Axelsson.

Och just resultat är nu inte så intressant för honom. Bosse har inga planer på något av de stora motionsloppen. Däremot har han klarat av En svensk klassiker. Det gjorde han 2006.

– Jag brukar säga att det kan man klara om man är normaltränad. Du får inte vara otränad, och får givetvis lägga lite mer tid på träning, säger Axelsson.

– Då kanske främst på det som du inte tränar på i vanliga fall. För mig var det simningen, men där hade jag bra hjälp av våtdräkten som ger lite extra flytförmåga.

I dag består Bosses motion främst av löpning. Då i ett lagom tempo fyra, fem gånger i veckan.

– Det brukar bli fem, sex kilometer. Lite olika beroende på var jag springer.

I bland blir det runt Vitmossen och Sänkmossen. Eller ut mot Ängelsbergshållet.

– Jag försöker hålla samma tempo hela tiden, både uppför och nedför. Jag gör det i stället för att köra intervaller.

Löpning är på många sätt en både enkel och billig motionsform.

– Den utrustning som jag lägger pengar på är skor. Jag har testat dubbade skor på vintern, och det har fungerat mycket bättre än jag trodde, säger Axelsson.

Vid sidan av löpning handlar motion för Bosses del om längdskidor och på senare år också långfärdsskridskor.

– Långfärdsskridskor är riktigt kul, säger Axelsson.

Och det kanske blir något som FP-sportens läsare kan få ta del av i vinter.

Annons