Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställdhet bakom ratten – ökar trafiksäkerheten

8 av 10 svenska par uppger att det nästan alltid är samma person som kör bilen, och i de allra flesta fall är det mannen. Endast 17 procent delar helt lika på körandet. Men att dela på körandet skulle öka trafiksäkerheten, visar statistik från NTF.

Annons

Endast 1 av 10 svenskar anser att män kör säkrare än kvinnor visar statistik från NTF.

Dela Ratten heter folkbildningskampanjen som Ford har skapat tillsammans med NTF, MHF, MRF, IF, Folksam och Hertz för att öka säkerheten i trafiken. I och med kampanjen har SIFO genomfört en undersökning om svenskarnas körmönster.

–Även om vi är ett av världens mest jämställda länder, visar undersökningen att det finns många otidsenliga strukturer kvar när vi pratar om bilkörning, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige i ett pressmeddelande.

Jämställt bakom ratten ökar säkerheten

Kvinnor orsakar färre olyckor i trafiken än män visar statistik från NTF, något som även många svenskar upplever framkommer det av undersökningen. 4 av 10 anser att kvinnor kör bättre än män, endast 1 av 10 anser att män kör bättre än kvinnor.

– Ett mer jämlikt körmönster kan även bidra till trafiksäkerhet på andra sätt. Om förarna växlar ratten oftare får båda parter mer körtid och blir mer erfarna förare. Ett mer jämlikt körmönster kan också skapa säkrare förutsättningar och mindre trötta förare på långresor säger Marie Nordén, generalsekreterare för NTF i pressemddelandet.

Nedärvd gammal vana?

Det framkommer även i undersökningen att det oftast inte ens diskuteras särskilt mycket om vem som ska köra. Vart var och en ska sitta är redan givet, vilket visar på ett nedärvt bettendemönster som blivit en vana. 72 procent uppgav att det var pappa som körde när de växte upp.

– Undersökningen visar att även svenskarna själva är överens om att kvinnor kör säkrare, samtidigt ser vi att det fortfarande finns kvar gamla föreställningar om att bilen och bilkörning är mannens domän, vilket vi vill utmana, säger Erik Lindham i pressmeddelandet.

Här kan du läsa mer om Dela Ratten.

Läs mer: Dödsoffren i trafikolyckan utanför Virsbo är identifierade

MC-museet ger Lars och andra arbetstränande en meningsfull vardag

Mer läsning

Annons