Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus bryter tystnaden om ryktena: "Upprörande, respektlöst, falskt och osant"

Stallchefen Monisha Kaltenborn lämnade på onsdagens mycket överraskande Sauber efter 17 år i det schweiziska stallet.
Rykten och uppgifter i internationell press gjorde genast gällande att det berodde på påtryckningar från stallägarna att särbehandla Marcus Ericsson – vilket Kaltenborn ska ha vägrat att lyda.
Men efter att stallet tillbakavisat uppgifterna går nu också Marcus ut och ger svar på tal.
– Det har varit väldigt tydligt att det inte varit någon särbehandling, säger han till Washington Post.

Annons

I morgon, fredag, drar Azerbajdzjans GP igång. Sauber kommer dit utan stallchef sedan Monisha Kaltenborn hoppat av med omedelbar verkan under onsdagen.

Det var på onsdagens som bomben briserade i formel 1-världen: Att Monisha Kaltenborn, som jobbat hos Sauber sedan 2000, varit vd sedan 2010 och som 2012 blev den första kvinnliga stallchefen i formel 1-historien, lämnar det schweiziska stallet med omedelbar verkan.

Enligtn den internationella och högt ansedda branschtidningen Autosports uppgifter berodde avhoppet på att Kaltenborn vägrat att lyda ägarnas order att favorisera Örebroföraren Marcus Ericsson över hans tyske teamkompis Pascal Wehrlein. Något som i sin tur skulle bero på de hittills obekräftade uppgifterna om att syndikatet, Longbow Finance, som gick in och köpte upp Sauber förra året till stor del bestod av Marcus Ericssons egna sponsorer.

Men redan sent på onsdagskvällen gick Saubers styrelse ut och dementerade uppgifterna, och på torsdagen gav också Örebroföraren sin version av händelserna i enskilda intervjuer med pressen. Och han skrädde inte orden:

– Det fanns många artiklar i pressen om att det skulle ha funnits orättvisa fördelar för en av förarna. Det var upprörande, respektlöst, falskt och osant. För mig och Pascal har det varit väldigt tydligt att det inte varit någon särbehandling. Vi har fått samma material, säger Ericsson till Washington Post.

LÄS MER: Ericssons stallkamrat vägrar svara på uppgifterna om Saubers påstådda särbehandling

Marcus Ericsson är inte nöjd med skriverierna i pressen de senaste dagarna.

Till Crash.net lägger Kumlasonen ut texten ännu mer:

– Jag blev personligen väldigt upprörd när jag läste om de här ryktena, jag tycker att det var väldigt respektlöst skrivet. Först och främst för att det är helt falskt och osant, för det andra för att det är väldigt respektlöst mot var och en av de som jobbar i stallet eftersom vi har grabbar som sliter dag och natt, både på banan och hemma i fabriken, för att det här stallet ska bli framgångsrikt igen. När man vet det och sedan läser sådant här och hur det skrivs om och om igen till det blir "fakta" att de särbehandlat mig så känns det skamligt, säger han.

För Washington Post kommenterar Ericsson också relationen till teamkompisen Wehrlein:

– Vi kommer inte att åka på semester tillsammans, men som teamkompisar har vi arbetat väldigt bra tillsammans hittills. När vi testar olika saker på bilarna så diskuterar vi och hjälps åt, säger Ericsson.

Vad han tror om teamets framtid? Till Washington Post säger han:

– Vi måste lita på att ägarna vet vad de gör och att de har en bra plan för framtiden. Jag har mycket att tacka Monisha för. Hon var den som gav mig chansen att komma hit efter mitt år i Caterham.

I morgon, fredag, drar Azerbajdzjans GP i Baku igång med dubbla tidsträningar. På lördag avgörs kvalet och på söndag racet, säsongens åttonde VM-deltävling.

LÄS MER: Saubers stallchef hoppar av – uppges ha vägrat favorisera Marcus Ericsson

Mer läsning

Annons