Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare världsmästaren en av 165 startande i Nattkröken

165 förare, varav en tidigare rallyvärldsmästare, i tre olika klasser. Det finns många anledningar för den motorsportsintresserade att ta sig en titt på Nattkröken i helgen.

Annons

Mikael Wisti är en av många lokala förare som kommer vara med när Nattkröken går av stapeln.

När Nattkröken kördes förra året var 98 ekipage anmälda för att tävla i skogarna runt Fagersta. Till årets upplaga har deltagarantalet fullkomligen exploderat. 165 förare kommer att köra när årets upplaga går av stapeln på lördag, och ytterligare 14 står på reservlistan i fall någon skulle dra sig ur. Det är fler deltagare än man haft sedan tävlingen drog i gång igen 2013.

– Det är den största tävlingen, både sett till längd i mil och till antalet åkare också. Det blir mycket att göra, säger Fagersta MK:s sekreterare Emelie Boström.

Tävlingen fungerar som final för tre olika rallycuper. 1300 Rallycup, Rallyklassikerna och 7klubbars avgörs alla tre under Nattkröken, något som delvis kan förklara det stora deltagarantalet.

– Precis, de har ju kört flera andra deltävlingar innan då och då blir det ju ganska stor uppslutning. Det är många som vill vara med och slåss om poängen, säger Emelie Boström.

Arrangörerna i Fagersta MK hoppas på stor publikuppslutning, och tror att intresset kan bli stort inte minst för Rallyklassikerna. Cupen är uppdelad i två klasser – en för bilar fram till årsmodell 1965, och en för bilar mellan 1966 och 1981. I klassen återfinns dessutom en extra nostalgitripp, då 1984 års rallyvärldsmästare Stig ”Stickan” Blomqvist finns med.

– Det är jätteroligt, absolut. Vi hoppas och tror att Rallyklassikerna kommer att dra en hel del folk. De brukar vara populära att titta på.

Tävlingen består av fem specialsträckor över sex mil, och med transportsträckor blir det totalt 19 mil. Men sträckorna avslöjas inte förrän på lördag.

– Det är för att ingen ska tjuvåka, men det finns de som gör det ändå. Därför blir inte sträckorna offentliga förrän tävlingsdagen.

Hur får man då reda på var sträckorna går, om man är intresserad av att kolla?

– Antingen kan man köpa program på tävlingsplatsen, eller så kan man åka till mackar. Jag vet inte exakt vilka mackar, men det kommer att finnas runt omkring i Fagersta och Skinnsberg.

– Serviceplatsen finns vid gamla Televerket, vid Seco Atlas. Där kommer vi i sekretariatet och själva tävlingsledningen att hålla till också.

Det blir så klart många lokala förare som ställer upp i tävlingen, och arrangerande Fagersta MK har en förare som Emelie Boström tycker man ska hålla ett extra öga på.

– Mikael Wisti, han brukar ju ligga bra till. Han är med i den cupen och slåss om en pallplats. Jag vet inte hur det ser ut i de andra cuperna, men det är i alla fall 15 hemmaåkare som har anmält sig, så det blir nog bra uppslutning i alla fall.

Varför tycker du att man ska ta sig ut och titta?

– Det är socialt, och man får åka ut i skogen. Jag vet inte varför man inte skulle göra det, egentligen.

Mer läsning

Annons