Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryske supertalangen klar för Rospiggarna – Teurnberg: "Kan bli hur bra som helst"

"En av världens bästa förare i sin årsklass". Så beskriver Rospiggarnas lagledare Mikael Teurnberg klubbens senaste nyförvärv. Ryske supertalangen, snart 18-årige Gleb Chugunov, har skrivit på för två år.
– Han fick sitt internationella genombrott i race off i lag-VM, säger Teurnberg.

Annons

När Ryssland tog sig vidare från race off i årets lag-VM gjorde laget det utan världsstjärnan Grigorij Laguta, som var avstängd misstänkt för dopning. I stället var det en annan okänd ryss som klev fram och bidrog till att Ryssland slog ut bland andra Danmark från tävlingen, nämligen en Gleb Chugunov.

Blott 17-årige Chugunov körde in inte mindre än 11 poäng den tävlingen (det blev sedan tre poäng i finalen där Ryssland bärgade bronset bakom Polen och Sverige) och det internationella genombrottet var ett faktum.

Nu är talangen, som ibland omnämts som en "ny" Emil Sajfutdinov, klar för Rospiggarna för de kommande två säsongerna.

– Det känns riktigt bra att vi kom överens med Chugunov, säger Teurnberg. Han är ung och extremt lovande och kan i mina ögon bli hur bra som helst.

Mikael Teurnberg är nöjd med sitt senaste nyförvärv.

Att insatsen i lag-VM inte var någon tillfällighet visade Chugunov då han nyligen slutade fyra i guldhjälmen i Prag i Tjeckien (Vaclav Milik vann). I finalen, där hela sex förare gjorde upp, hade Chugunov både Matej Zagar och Maciej Janowski, etablerade världsstjärnor, bakom sig över mållinjen.

– Jag ser Chugunov som om inte den allra bäste så i alla fall bland de absolut bästa i sin åldersgrupp, säger Teurnberg. Inledningsvis är han tänkt som vår back up-förare, men han kommer att få köra matcher.

Glädjebeskedet i Rospiggarna – Jacob Thorssell klar för ny säsong: "Besitter enorm talang"

Chugunov kör till vardags i Togliatti i den ryska ligan. Han har också kört en del i Polen, där han har sin bas i Bydgoszcz. I år missade han U21-VM (JVM) med minsta möjliga marginal då han blev utslagen i skiljeheat.

– Jag har haft kontakt med Chugunov en längre tid, jag känner hans mekaniker som tidigare jobbat med Andreas Jonsson. Sedan har även Jason Doyles mekaniker och manager hjälpt honom i Polen så vi har rätt bra koll på honom. Jag känner att det här kan bli hur bra som helst på sikt.

Chugunov går in i elitserien med snittet 1,25, omräknat från sitt ryska snitt.

Rospiggarnas trupp för 2018 just nu: Mikael Teurnberg, lagledare, Jason Doyle, Jacob Thorssell, Max Fricke, Tero Aarnio, Gleb Chugunov.

(+) LÄS ÄVEN: Thorssell talar ut om kraschen, skadan och om återkomsten

(+) LÄS ÄVEN: Succéföraren blir kvar i Rospiggarna - flyttar basen till Hallstavik

LÄS ÄVEN: Aarnio körde till sig ett kontrakt med Rospiggarna - "Jag har fått tillbaka passionen"

LÄS ÄVEN: Jason Doyle klar för ännu en säsong i Rospiggarna

Mer läsning

Annons