Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige till VM-final efter drama i Västervik – Andreas Jonsson: "Det finns mer att hämta"

Sverige är klart för VM-final i speedway. Detta efter att ha vunnit en stenhård kvaltävling i Västervik i kväll. Sveriges jämnhet blev avgörande.
– Ja, men det finns mer att hämta, säger Andreas Jonsson som inte var helt nöjd med sin egen insats.

Annons

Det var en på förhand oviss kvaltävling som väntade i Västervik. Men så jämn och dramatisk som den blev var svårt att förutse. När dammet lagt sig stod Sverige, efter en oerhört stabil laginsats, som klar segrare före Ryssland.

Men den stora skrällen inträffade där bakom då Lettland, genom en för kvällen stekhet Andzejs Lebedevs som slog Niels-Kristian Iversen i en omkörning om tredjeplatsen, tog en plats i race off och samtidigt skickade Danmark till kval för att ens få köra lag-VM nästa år. Detta Danmark som är det land som vunnit flest guld i lag-VM genom tiderna. Fiasko för Danmark. Sensationellt av Lettland.

–Det här är otroligt. Jag vet inte vad jag ska säga, sa en oerhört glad Lebedevs till Tv10 efter tävlingen. Det är en stor överraskning för vårt lag.

–Vi ska till Leszno! fortsatte han stort leende och syftade på race off om en plats i VM-finalen som körs på samma plats på lördag.

Tävlingen inleddes mycket jämnt, men ändå kändes Svergie sittandes lite i förarsätet redan efter de första omgångarna. Efter tre omgångar, 12 heat, var ställningen Sverige 20 poäng, Danmark och Ryssland 19 och Lettland 14.

Då satte Sverige in segerstöten. I den fjärde omgången tog laget 11 av 12 möjliga poäng. Samtidigt kom Lettland tillbaka i matchen genom att utnyttja ”jokern”, att förarens poäng ger dubbla poäng i ett heat, genom Lebedevs som vann heat 14 och tog hela sex poäng på ett bräde.

Trots Sveriges övertag under resten av tävlingen dröjde det till heat 19, det näst sista, innan lagkapteten Fredrik Lindgren kunde säkra Sveriges finalplats genom en stensäker seger, ledning från start till mål, närmast före Danmarks Iversen.

Andreas Jonsson, här i ledningen, vann ett av sina fem heat under kvällen, tog totalt åtta poäng, men var inte helt nöjd med insatsen  från sig själv.

–Vi gjorde en bra laginsats där alla presterade och tog bra med poäng. Men för egen del hade jag stora problem kvällen igenom, säger Andreas Jonsson. Vi i teamet lyckades inte hitta rätt inställningar på cykeln och fick kämpa stenhårt. Dessutom är jag ännu inte helt hundra i axeln så jag tror vilan fram till finalen passar mig bra nu.

Trots den till slut klara segern finns det mer att hämta ur det svenska laget. Jonsson hade som han säger problem och kunde tagit fler poäng och Lindgren hade dessutom en krasch som gav uteslutning i ett heat. Även Linus Sundström och Antonio Lindbäck har mer innanför västen.

–Ja, det finns mer att hämta, helt klart, säger Jonsson.

Kvällens tävling bjöd på många riktigt bra heat, med många omkörningar. Riktigt underhållande för publiken, hur var det för er förare?

–Nja, det var lite svårt faktiskt. Om man inte lyckades göra nåt under första varvet kändes det svårt att kunna hota och köra om. Men jag förstår om publiken tyckte om racen för det var tätt och tufft.

Nu väntar finalen på lördag i Polen för Sverige mot hemmanationen, Storbrittaninen och en av fyra nationer (USA, Lettland, Ryssland, Australien) som gör upp i race off på fredag.

Hur ser du på era chanser mot bland andra Polen på deras hemmamark?

–Det blir så klart jättetufft, säger Jonsson. Men vi har ändå världens chans och jag tror det passar oss perfekt att slå ur underläge, avslutar Jonsson som så sent som 2015 var med i det svenska lag som blev världsmästare.

LÄS ÄVEN: Andreas Jonsson inför lag-VM: "Jag får väl rulla runt och försöka ta några poäng."

Resultat i kvalet i Västervik:

1. Sverige, 37 poäng: Antonio Lindbäck 11, Fredrik Lindgren 10, Andreas Jonsson 8, Linus Sundström 8.

2. Ryssland, 30 poäng: Grigorij Laguta 12, Emil Sajfutdinov 10, Vadim Tarasenko 7, Gleb Chugunov 1, Andreij Kudriashov 0.

3. Lettland, 28+3 poäng: Andzejs Lebedevs 15+3, Kjasts Puodzuks 5,Maksims Bogdanovs 4, Jevgjenis Kostigovs 4.

4. Danmark 28+2 poäng: Niels-Kristian Iversen 9+2, Michael Jepsen Jensen 7, Leon Madsen 6, Kenneth Bjerre 6.

Mer läsning

Annons