Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tema trafik och motor: Rätt rytm ger säkrare körning

Att musik påverkar vår sinnesstämning är välkänt. Men kan den göra oss till bättre eller sämre bilförare? Pianisten Staffan Sandström föredrar musik som ger bra energi.

Annons

Staffan Sandström, pianist och programsamordnare på Kammarmusikprogrammet, Mälardalens högskola, lyssnar sällan på musik i bilen som ligger honom nära.

- Eftersom jag själv är utövande musiker så lyssnar jag aldrig på musik som skulle ta mitt fokus på vägen. Jag lyssnar till exempel inte på klassisk musik eftersom det får mig att börja tänka för mycket, utan på annan typ av musik som ger mig bra energi.

Som vad då till exempel?

- Just nu lyssnar jag mycket på Depeche Mode. Ganska tung musik men med massor av energi. Jag tycker att det passar bra i våra Västmanländska skogar.

Staffan Sandström är inne på rätt linje. När musikproducenten Filip Elgström tog fram en trafiksäker spellista i samarbete med Assistansbolaget i somras, baserades den på forskning. Studierna visade att musiken i bilen varken ska bestå av vår favoritmusik eller vara trallvänlig, det får oss att köra mer aggressivt. Säkrast att lyssna på är triphop och downtempo, musik som har 60 till 80 taktslag per minut, motsvarande en människas hjärtrytm.

Musik kopplat till sinnesstämning, är det något ni arbetar mycket med på programmet?

- Hela tiden. Vi bedriver ingen forskning, men pratar om det internt väldigt mycket.

Vad skulle du rekommendera andra att lyssna på bakom ratten?

- Det är svårt att säga. Däremot kan jag uppmana folk att lyssna på musik som passar deras sinnesstämning. Själv lyssnar jag på mycket olika musik i perioder.

Fakta: Musik för bilen

Arbetet med den trafiksäkra spellistan visar att låtar från triphop-genren, som har en lågintensiv känsla, kan klassas som trafiksäker.

Till trafiksäker musik räknas även downtempo, elektronisk musik med fokus på rytm, långsamma takter,synthljud och melodier.

Musik att undvika under bilkörning: Modern pop, alltför trallvänlig för att vara trafiksäker. Reggae, risk att börja trumma och tappa fokus. Hårdrock, högt tempo och högt ljus gör oss till sämre bilförare. House, högt tempo kan resultera i att vi trampar på gasen.

Källa: Lukas Fryklund, vd för assistansbolaget och Filip Elgström, musikproducent.

”Välj musik som passar din sinnesstämning”,uppmanar Staffan Sandström. Välj bort pop, reggae, hårdrock och house, menar musikproducenten Filip Elgström.

Annons