Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tema trafik och motor: Så rustar du dig rätt i väntan på väghjälp

De flesta bilister kör försiktigt på vintern, men när det oplanerade inträffar och bilen fastnat i ett snöigt dike är det bra att ha rätt utrustning i bilen. Glöm inte filten och spaden.

Annons

Ett motorhaveri är aldrig planerat. Men med lite planeringoch rätt utrustning i bilen går det att underlätta väntan på väghjälp.

Se till att förbereda vinterbilen lite extra, uppmanar Christer Wowra på Arosbärgarna, som ger bilbärgning i Sala-Heby och Västerås. Så snart kylan slår till ökar behovet av assistans.

- Det brukar smälla till över natten. Vi är alltid ute när det fryser till under nätterna. Ibland när det snöar tre-fyra dagar, då har vi att göra lika länge.

Väl framme möts Assistancekåren ofta av huttrande förare. När motorn är avslagen blir det snabbt kallt i bilen.

- Många gånger händer det när man är oförberedd, som när man hoppar in i bilen och ska åka och handla. Då har man inte klätt sig för att vara ute någon längre tid.

Vad ska man tänka på att ha med sig i bilen när man ger sig ut på vägarna i vinter?

- Värmeljus, tändstickor och filt så att man kan hålla värmen. Många sitter på gamla vinterdäck, det är bra att vara uppmärksam på det. Likaså att kolla glykolen så att vattnet inte fryser. Reflexväst behövs året runt så att man är synlig när man går utmed vägen.

Ficklampa är ett bra komplement och en mobilladdare på 12V som kan laddas i bilen kan vara en ovärderlig investering när det kalla batteriet tar slut.

- Sedan måste man använda sunt förnuft. Är det för mycket snö ute, då ska man helst inte ge sig ut på vägarna.

Bra att ha i bilen i vinter

Snöskyffel och grus. Grus förvaras smart i petflaska.

En varm filt, mössa, extravantar och sockor.

Värmeljus och tändstickor.

Varningstriangeln ska alltid vara med.

Mobilladdare anpassad till bilens 12V.

Ficklampa.

Startkablar.

Ett motorhaveri är aldrig planerat. Men med lite planeringoch rätt utrustning i bilen går det att underlätta väntan på väghjälp.

Mer läsning

Annons