Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt tystnaden tala – därför ska du inte lyssna på musik i dag

Den 21 november är det "No Music Day", den Musikfria dagen.

Annons

På den Musikfria dagen ska ingen sjunga, lyssna på musik eller vissla. Musikstudios och skivaffärer ska hållas stängda. I alla fall om musikern Bill Drummond ska få sin vilja igenom.

Han stiftade No Music Day år 2005 eftersom han tyckte att mänskligheten hade slutat bry sig om musik. Att ordna en dag helt fri från musik skulle få människor att uppsatta musik och förstå hur viktig den är.

Mellan åren 2005 och 2009 arrangerades olika event för att hedra dagen. Bland annat höll en kyrka en mässa utan instrument och BBC Radio i Skottland spelade ingen musik under ett helt dygn den 21 november 2007.

På No Music Days hemsida, där besökare har fått tycka till om temadagen, är reaktionerna blandade.

"Musik är en del av vardagen, min själ och mitt liv. Det finns ingen anledning att inte lyssna på musik", skriver en (översatt).

Andra har varit mer positiva genom åren:

"Det fick mig verkligen att tänka på hur jag betraktar musik".

"Som DJ har jag svämmats över av musik till den gräns att det riskerar att bara bli en del av jobbet. Jag lyssnar sällan på musik för nöjes skull, utan när jag hittar ny musik som jag gillar tänker jag också undermedvetet på om det går att dansa till. Att delta i No Music Day kommer att vara ett försök att hitta tillbaka till att njuta av musik".

Vill du ha en musikfri dag, men vet inte vad du ska lyssna på i stället? Här är 10 timmars tystnad på YouTube.

Annons