Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersjöfestivalen drar i gång med dagsaktuella teman: "Folk bara grät på repetitionen"

Ett mästarnas möte inleder 15-årsjubilerande Östersjöfestivalen: bejublade "Oedipus Rex" har flyktingkrisen som tema. Dessutom blir det nyskriven musik om klimatet och firande av Finlands 100-årsjubileum.

Annons

Dirigenten Esa-Pekka Salonen inleder årets Östersjöfestival. Arkivbild.

Esa-Pekka Salonen har kallat det ett av sina mest personliga verk. Tillsammans med regissören och Polarpristagaren Peter Sellars har han redan gjort succé med operan "Oedipus Rex" utomlands. Nu inleder verket Östersjöfestivalen, som firar sina 15 år med ett extra tillspetsat program. Michael Tydén, festivalchef och en av fyra grundare, är mäkta stolt.

– Det är två mästare som möts. Folk bara grät på repetitionen, Peter Sellars får fram det mest genuina i alla sånger. Esa-Pekka är lite kargare men har samma genuina känsla för samverkan. De är samma andas barn, säger han entusiastiskt.

Operaregissören Peter Sellars står för Östersjöfestivalens inledningsverk, tillsammans med Esa-Pekka Salonen. Arkivbild.

Kompositören Igor Stravinsky, som själv var flykting, skrev detta verk om flyktingars situation.

– Det har väldigt stor betydelse för Esa-Pekka. Det skildrar de stora förändringar som äger rum runt om jorden och som tvingar folk att flytta på sig, säger Michael Tydén.

TMarie Samuelsson gör en klimatkommentar med sin

Två stora teman dominerar annars festivalen: Finlands 100-årsjubileum och miljön – ett återkommande fokus. I år framför Marie Samuelsson "De fem årstiderna", som handlar om årstidernas växlingar i ett varmare klimat. Det är en ödesmättad kommentar till Vivaldis klassiska, mer ljusa naturskildringar.

I fyra år har också filmarna Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel rest jorden runt för att skapa en film om dagens miljöproblem och människans förhållande till naturen. Den har tonsatts av Anders Hillborg, med "Aeterna".

– Det är ett uruppförande och Esa-Pekka Salonen dirigerar. Nu i augusti har vi förbrukat mer än vad vi får av jorden och vi hoppas att det här ska vara ett inspel i miljödiskussionen, säger Michael Tydén.

Fokuset på Finland gör att Sibelius går som en röd tråd genom programmet. En av hans mer ovanliga sviter, Lämminkäinensviten, framförs när Sibelius-Akademien och Juilliard School Joint Symphony Orchestra möts.

– Det är en fantastisk Sibeliussvit. Och det är viktigt att de unga musikerna samverkar. Det är de som ska föra allt vidare, säger Michael Tydén.

Tonsättaren Anders Hillborg har skrivit ny musik till en film om klimat och miljö.

Fakta: Östersjöfestivalen i urval

21/8. "Oedipus Rex" och "Psalmsymfonin" av Stravinsky. Regi av Peter Sellars och dirigent Esa-Pekka Salonen. Verken framförs av orkester, solister och körerna Kungliga hovkapellet, Orphei drängar och damer ur Gustaf Sjökvists kammarkör och Sofia Vokalensemble.

22/8. Finland jubilerar. Dirigenten Susanna Mälkki dirigerar Sibelius symfoni nr 7 och Mahler.

23/8. Uruppförande av Anders Hillborg "Aeterna", till en film av Jesper Kurlandsky och Fredrik Wenzel.

24/8. Gästspel av Paavo Järvi och Estonian Festival Orchestra. Människor från ett 30-tal länder spelar bland annat rysk och estnisk musik.

25/8. Världskända Marinskijteatern och Kungliga operans kör framför Wagners Parsifal, tredje akten. Med Valerij Gergiev som dirigent.

27/8. "Seasons - fem årstider". Nyskriven musik av Marie Samuelsson, blandad med Vivaldi.

27/8. Dirigenten Peter Dijkstra bjuder på mäktig körsång i uruppförandet "The name Emmanuel".

28/8. Konserten "Radical light" av Steven Stucky, med Sibelius-Akademien och Juilliard School Joint Symphony Orchestra. Esa-Pekka Salonen är dirigent och hans cellokonsert "Mania" kommer också att framföras, samt Sibelius.

Annons