Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Musikaler en hit i London

Fler turister bokar musikalbiljetter än sportevent i
Storbritannien. Och stadens utbud av teater, sång och dans lockar
allt mer.

Phantom of the opera, Les Miserables eller The full monty - London är känt för sina musikaler. Många tycker att ett besök på en brittisk musikal hör till.

Av de personer som reste till Storbritannien bokade sammanlagt 2,8 miljoner musikalbiljetter förra året, alltså 14 procent av besökarna. Det kan jämföras med att bara 1,3 miljoner bokade biljetter till ett sportevenemang, det vill säga cirka 4 procent av de internationella besökarna, enligt Visit Britain. Detta trots att OS förra året drog till sig sportintresserade.

-I Storbritannien kan du se spjutspetsteater av nya skribenter, stora blockbuster-musikaler och mängder av Shakespeare, med skådespelare som är känd i hela världen. Om du tycker om teater är Storbritannien en bra plats att uppleva den på, säger Sandie Dawie, chef för Visit Britain, till Daily Mail.

Men det är främst i London som musikalerna lockar.

Flest kvinnor

De som främst köper musikalbiljetter är israeler, följt av australier och brasilianare. Två av fem är i åldrarna 25-44 år och 55 procent i publiken är kvinnor.

Teatern har överhuvudtaget haft ett starkt år i Storbritannien, bland annat gick The Royal Shakespeare Company ut med rekordsiffror för 2012/2013. Deras biljettförsäljning hade ökat med 30 procent.

Det är musikaler som är populärast bland teatrarna, de utgör 64 procent av alla teaterbesök i Storbritannien.

Men gratis är det inte. En genomsnittlig turist spenderar 6 625 kronor i landet. Besökare som går på musikal gör däremot av med i genomsnitt hela 10 855 kronor. Då ingår bland annat hotell, middagar, biljetter, program och teatersouvenirer.