Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mussolinis bunker visas i Rom

En bunker tänkt för diktatorn Mussolini har upptäckts i Rom.
Snart ska turisterna kunna besöka den historiska platsen.

Under 2011 pågick det arbeten på Palazzo Venezia i Rom, där bland annat Biblioteca Nazionale d'Arte och en fornkristen basilika ligger inhyst. Då fann man en bunker som diktatorn Mussolini skulle använda. Men först nu avslöjas dess existens, skriver resebloggen Gadling. Arbetarna hittade en lönndörr i källaren som ledde till nio rum där väggarna var förstärkta med två meter tjocka betongväggar. Forskare tror nu att det var den tolfte bunker som den italienska diktatorn hade. Den byggdes dock aldrig färdigt, och där saknas både elektricitet och vatten.

Ska ha siren

Bunkern ligger femton meter ned i marken och skulle ha klarat av rejäla bombningar. Det finns två flyktvägar varav den ena leder ut på en kyrkogård och den andra till en annan bunker.

Fyndet kommer att visas upp för turister från och med i höst. Där kommer bland annat att finnas en touchscreen-skärm där man kan lära sig mer om historien från andra världskriget, och en siren som användes vid bombningar, för att skapa rätt atmosfär.

I Tyskland beslöt man att inte visa Hitlers bunker i Berlin för turister, av rädsla för att det skulle locka nazister. Det var inte förrän 2006 man satte upp en skylt vid den historiska platsen.

Fakta/Mussolini

+Benito Mussolini var en italiensk politiker och fascismensgrundare, med titeln il Duce (ledaren).

+Han sårades i första världskriget och återvände som övertygadantisocialist. Det var i Milano, 1919, som han bildade den förstafascistiska föreningen, "kampgruppen", fasci dicombattimento.

+När tyskarnas nederlag i Italien var ett faktum flydde Mussolini,men upptäcktes av italienska partisaner. Han sköts efter ensummarisk rättegång, 28 april 1945.

Källa: Nationalencyklopedin