Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket att göra hindrar inte födelsedagsfirandet

Det är mycket som händer i livet just nu för Mathilda Hofling. Hon är snart färdig medicinsk sekreterare, har fått jobb, drömmer om att köpa hus och högsäsongen för hennes företag närmar sig. Men först ska hon fira sin 30-årsdag.

Annons
Mysigt. Mathilda sanknar ibland utbudet i Västerås, men tycker att det är mysigt i Norberg. I fontänen på torget har sonen Gösta badat en gång, avslöjar hon. Foto: Veronica Bäcklin

Det är i morgon, lördag, som 30-årsdagen infaller.

– Jag ska på min brorsdotters dop först, sen blir det kalas. Det blir öppet hus för inbjudna på eftermiddagen och kvällen i Västerås, berättar Mathilda Hofling.

Hon är född och uppvuxen i Västerås men hamnade i Norberg på grund av hennes man som har rötter där.

– Jag pluggade på distans och tänkte att jag kunde flytta hit ett tag. Jag visste inte att vi skulle bli kvar, säger hon och skrattar.

– Jag trivs, men får lappsjuka ibland och då måste jag åka till Västerås.

Att fira 30-årsdagen lite extra kändes självklart.

– Fast jag har inte varit så jättepå. Det har varit fokus på det sista i skolan, den sista tentan var för två veckor sedan, så jag har nästan skjutit lite på det.

Nu gör hon praktik, och har redan fått jobb som medicinsk sekreterare som hon utbildat sig till.

– Jag börjar i juni. Det är här i Norberg, tre minuter bort med cykel så det är underbart, säger Mathilda och förklarar att administration, att hålla ordning, passar henne.

Tidigare har både Mathilda och hennes man Andreas pendlat. Hon till utbildningen i Falun, och Andreas till sitt jobb i Skinnskatteberg.

Men det är inte nog med Mathildas nya jobb. Hennes företag som fotograf håller henne också väl sysselsatt. Hon fotograferar bland annat bröllop, men har nöjt sig med fyra inbokade den här sommaren.

– Det kommer jag aldrig släppa, foto är min största hobby.

Hon berättar att ett knep för att ta bra bilder är att ta från alla höjder, både krypa och klättra. På bröllop är just det speciellt, eftersom man måste klä sig snyggt men ändå praktiskt, menar hon.

– Jag minns ett bröllop då vi gick ut på en äng i högt gräs. En orm slingrade sig vid mina fötter och jag hade inga gummistövlar utan finskor. Men det är bara att göra ändå, säger hon med ett skratt.

Att fota är egentligen mer än en hobby. När Mathilda var sjuk i anorexi tog intresset fart och blev en hjälp.

– Det räddade mig mycket, att jag blev frisk. Jag fick också göra praktik på Porträttstudion i Västerås, det är jag tacksam för.

Anorexian är inget Mathilda längre påverkas av eller knappt ens tänker på. Men i framtiden, när det är lite lugnare, hoppas hon kunna hjälpa andra i samma situation, som en slags mentor.

En framtidsdröm är också att köpa hus, och i födelsedagspresent önskar Mathilda sig hjälp till en New York-resa med familjen.

Foto är Mathildas stora intresse. Hon fotar bland annat bröllop, här Josefin och Joakim Kvist från Norberg.
Annons