Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket jobb ligger bakom tidning fylld med historia

Det är en livlig samling personer som sitter i Skinnskattebergs hembygdsgård och diskuterar tidningen Bygd och Bruk.

Annons
Engagerade. Från vänster sitter Bertil Skog, Riddarhyttan, Bengt Södersten, Bysala, Rolf Andersson, Baggbron, Berit Sätter, Baggbron, Solveig Hammarström, Färna, Gunnar Ahl, Karmansbo, Karl-Åke Nordebring, Riddarhyttan, Per-Olof Persson, Uttersberg, Elny Persson, Uttersberg, Sören Lundberg, Bysala, Barbro Strömberg, Skinnskatteberg och Johnny Strömberg, Skinnskatteberg.

Skinnskatteberg. omgången gruppen går igenom artiklarna som ska vara med.

Tolv personer representerar åtta olika föreningar från Skinnskatteberg och de kringliggande byarna.

Tidningen som kommer ut i början av december kommer nästan se ut som en bok och kommer vara omkring 32 sidor tjock.

Gruppen har tagit på sig ett stort arbete och alla bidrar på sitt håll. Och allt ska stämma innan det skickas till tryck.

Johnny Strömberg, från Skinnskattebergs hembygdsförening, förklarar att det är viktigt att alla orterna är representerade i tidningen. Därför ansvarar varje förening för att det skrivs artiklar från deras ort. Det som inte får plats i tidningen sparar de till nästa år.

– Vi håller oss så långt ifrån nutid som möjligt, säger Johnny Strömberg.

– Problemet är att vi började för sent. De äldre som kom ihåg allt finns ju inte längre, säger Bengt Södersten, Bysala.

Den här gången kommer gruppen beställa 1000 tidningar redan från början. Första gången de gjorde tidningen började de försiktigt och beställde endast 300 exemplar. De fick snabbt göra nya beställningar.

– Vi fick beställa mer och mer, och då tändes gnistan, säger Johnny Strömberg.

Karl-Åke Nordebring från Riddarhyttan är upphovsmannen bakom tidningen. Efter att ha läst en liknande tidskrift i Ludvika åkte han runt till föreningarna och kollade om det fanns intresse av ett samarbete. Nu gläds han åt gruppens framgångar.

– Det är fantastiskt. Vi har roligt tillsammans, säger han och påpekar att mycket av framgångarna beror på det goda samarbetet mellan föreningarna i kommunen.

Karl-Åke Nordebring, som från början kommer från Norrland, har skrivit artiklar till alla de tidigare tidningarna. I det här numret skriver han om Röda jorden, ett skogsområde i Riddarhyttan som är känt för sin röda järnrika jord.

– Det är den äldsta framställningen av järn vi har i landet, säger han.

I 25 år har han varit med i en grupp som arbetar med att levandegöra ställets historia genom att med hjälp av gamla metoder framställa järn.

Nu ser gruppen fram emot nästa träff där de ska gå igenom och finjustera all detaljer innan tidningen går i tryck.

Snart klar. Just nu jobbar gruppen på att färdigställa artiklar och layout till det nya numret.
Annons