Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Myter om äldrevård

I sin senaste insändare går Kalle på kammarn loss på både politiker och tjänstemän gällande äldreomsorgen, men några fakta som underlag presenteras inte utan det bygger på myter och klyschor som ofta används utan större ansvar.

Jag kan inledningsvis konstatera att för dryga månaden sedan kom en undersökning där 90 länder jämfördes i syfte att genom ett antal parametrar jämföra hur det är att åldras i olika länder.

Undersökningen visar sammantaget att Sverige är det land som det är absolut bästa att åldras i, följt av Norge på plats 2 och med Finland och Danmark på platserna 15 respektive 17.

Vad det gäller maten i äldreomsorgen är detta en subjektiv fråga. Det vill säga, vill man skriva illa om något så kan man uttrycka sig sådär slarvigt som just Kalle gör i sin insändare.

Själv arbetar jag numera på en skola i kommunen och äter skolmaten dagligen. Ungefär samma mat serveras i äldreomsorgen och jag tycker maten för det mesta är förträfflig.

När det gäller den mat som serveras i hemtjänsten och som av Kalle beskrivs som oaptitlig sörja packad i plastförpackning har vi gjort brukarundersökningar om maten som levereras och kan dra slutsatsen att man i dag är mer nöjd med denna mat än med den mat som tidigare kom från kommunens centralkök. Dessutom får var och en efter behag välja vad man vill äta.

När det gäller möjligheten att få bo tillsammans så tillämpar vi i Fagersta sammanboendeprincipen allt sedan 90-talet, vilket innebär möjlighet för par att bo samman i särskilt boende.

På senare tid har vi kunna ta del av mindre bra exempel av äldreomsorg i vårt avlånga land, sådana finns och allt är inte alltid bra i Fagersta heller. Men utifrån nationella mätningar så har dock Fagersta en god äldreomsorg. Vi försöker vara lyhörda och strävar ständigt att bli bättre.

Till slut pratas det ofta om ättestupan som alltid är på väg att återinföras. Detta är dock vad vetenskapen säger om ättestupan: Trots att det finns många platser utpekade i Norden som sägs ha tjänat som ättestupor, anses det inte längre troligt att de faktiskt har funnits och använts, utan snarare är det en seglivad myt. Sprid varken den eller andra myter. Vi har fullt sjå med verkligheten.

ordförande socialnämnden Fagersta

Teemu Sulin (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel