Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Namnbyte i lagens namn

Alla har vi minst ett och man kan ha hur många som helst, det enligt svensk lag.

Nytt år och kanske dags för nytt namn? Det finns ett stycke i lagboken som går under rubriken ”Namnlag”. Där finns det reglerat bland annat hur det går till när ett barn ska få sitt namn hur man som vuxen kan förändra sitt namn eller helt byta ut det.

Det går inte att byta hur som helst eller till vad som helst. Ett namn får till exempel inte vara kränkande eller kunna väcka löje, inte ens om man är vuxen och verkligen vill ha ett namn som kan uppfattas på det sättet. Reglerna kring namn och namnbyten är många, men en sak som inte regleras är hur många förnamn en person kan ha.

Förnamn

Förnamn får man lägga till, stryka eller byta en gång, utan att det kostar något. Men bara under förutsättning att man behåller ett av sina förnamn. Det görs via en blankett till Skatteverket. Vill man helt byta bort alla förnamn eller bytt tidigare får man vända sig till Patent- och registreringsverket (PRV) och då kostar det plötsligt några kronor.

Efternamn

Man kan antingen ta ett gammalt släkt namn eller hitta på ett helt eget – såvida man inte gifter till sig ett nytt namn. Efternamnsbyten sköter PRV, men precis som med förnamnsbyten så kostar det.

När man väl hittat på ett eget namn ska det granskas av PRV. Det räcker inte med att namnet är unikt. Det inte får påminna om andra redan befintliga namn eller varumärken.

När det roliga väl är gjort så måste man själv komma ihåg att kontakta bank, föreningar, försäkringsbolag och företag som du har abonnemang hos. Och så byta ut alla id-handlingar.

Mer om...

• På den som är sugen på nytt namn med inte så kreativ finns en lång lista på PRV.se med namnförslag. Några av förslagen som är listade: Abereus, Dagemar, Vigvid och Clarevin.

• Kostnad för de namnbyten som görs hos PRV är 1000-3600 beroende på om det är för eller efternamn och vilket antal personer det rör.

• Efternamn har man bara ett, har man två så är det ändå bara det ena som egentlig mening är efternamn, det andra är i strikt bemärkelse ett mellannamn.

• Byten eller förändringar av mellannamn sköts alltid av Skatteverket.