Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När familjen samlas blir det inga lugna stunder

Huset fullt får en helt ny innebörd när man kliver in i 93-åriga Gunnie Hallgrens lägenhet som har fyllts av barn, barnbarn, barnbarnsbarn och deras barn.

Ja, det var många barn som fick trängas om en plats i soffan den här gången. I mitten sitter familjens äldsta medlem – Gunnie.

– Det är trevligt värre. Det är roligt när alla kommer ihop. Det är sällan det händer, säger Gunnie med ett leende.

Hon ser sig runt i vardagsrummet där sex par små fötter springer runt för glatta livet, och de där något större fötterna som försöker hålla koll så inga olyckor sker. Med gott humör konstaterar Gunnie att det är full fart på de små liven.

Gunnie är född i Björs utanför Söderbärke, men flyttade senare till Vad och till slut till Fagersta. När hon var ung jobbade hon med jordbruk, och som 18-åring fick hon sitt första barn, och sedan fick hon ytterligare tre. Efter det har det bara rullat på och sammanlagt har nu Gunnie fyra barn, tretton barnbarn, elva barnbarnsbarn och åtta barnbarnsbarnbarn. Att familjen skulle bli så stor hade Gunnie ingen tanke på när hon som 18-åring var gravid med första barnet.

– Nej, det hade jag inte kunnat tänka mig.

Nu sitter det fem generationer i soffan. Sammanlagt har 14 familjemedlemmar samlats. De som är hemma hos Gunnie den här dagen kommer i nedstigande led från Gunnies dotter Inga Eriksson.

– På torsdagar och fredagar åker vi och handlar. Då tycker mamma det är så gott när vi köper korv med bröd, säger Inga och ler.

Hon berättar också att Gunnie har en annan matfavorit – kebab.

– Ja det vill jag gärna ha, säger Gunnie med ett leende.

Inga berättar att, precis som Gunnie, kunde hon aldrig tro att familjen skulle bli så stor som den blivit. Men hon gläds åt att ha familjen samlad. På jul och midsommar är det familjefest. Då samlas så många som möjligt. Eftersom nästan hela släkten bor i Fagersta, eller i närheten, så är det inga problem.

– Vi fiskar kräftor hemma hos Inga och Erik, berättar Michael Göthe, 31 år.

Just kräftfisket är en tradition som familjen haft sedan flera år tillbaka.

Vad som är bäst med att ha sådan stor familj är svårt att svara på.

– Jag vet inte... säger Dennis Eriksson, 49 år.

Men han tycker det är skönt att ha familjen nära, och det tycker andra också.

– Det är så bra att vi är så nära varandra. Det är toppen! säger Ingas man Erik med ett stort leende.

Även de allra minsta tycker det är kul med familjen. Treåriga Julia Taipale springer runt och leker med de andra barnen, och det bästa hon vet är kurragömma.

– Det leker jag ofta, säger hon och springer iväg för att fortsätta leken.