Annons
Vidare till fagersta-posten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

När våren kommer slåss Elin mot pollen

I år väntas pollensäsongen bli extra tuff för allergiker.

Elin Norin Wikman var då tolv år och älskade frukt. Besvären kom tillbaka, inte bara när hon åt äpplen utan all kärnfrukt.

– Först trodde jag det berodde på att frukten var gammal, säger Elin.

Snart började hon och mamma Victoria, som är distriktssköterska, förstå att det handlade om allergi.

Elin tittar på pappa Mikael, som är ledare i Västanfors IF FK, där Elin är en lovande målvakt.

– Jag orkade inte på samma sätt när vi hade backträning. Jag fick gå av för att andas, säger hon.

Allergi är inte okänt i familjen. Elins äldre syster Emma hade mjölkallergi, fast det växte hon ifrån.

På mammas inrådan började Elin medicinera med allergitabletter, nässpray och ögondroppar. Det som rekommenderas vid allergi.

Egenvården räckte inte. Läkarbesök och tester visade att Elin har allergi mot pollen som i sin tur ger korsreaktion till kärnfrukter.

Pollenallergin blommar ut på våren när fotbollssäsongen går i gång på allvar.

Ett år fick hon vara inne en hel månad. Så inte längre och det är tack vare medicinerna. Elin är öppen om sin allergi både i fotbollslaget och i skolan. Det känns naturligt att vara det, tycker hon.

Elin har bra koll på sin allergi och sköter även medicinering mot astma själv.

Det tycker föräldrarna är naturligt. Elin är ju 16 år, och självständig.

Men doften av nyklippt gräs, det känner Elin av.

Så det är gynnsamt att träningen tidigt på våren sker på konstgräs, påtalar Mikael.

En allvarlig incident inträffade på Gothia Cup förrförra sommaren. När Elin hade gjort en fin räddning och kastat ut bollen segnade hon ihop. Hon var inte kontaktbar i 45 sekunder. När Elin fick dricka vatten piggnade hon snabbt till.

När Elin fick spelförbud dagen efter blev hon arg. Hon ville spela eftersom hon inte hade andningsbesvär vid kollapsen. Förmodligen slog den starka värmen till. Och det är inte tal om från sjukvårdens sida att sluta idrotta, tvärtom. Incidenten ledde till att Elin fick remiss till barnmottagningen i Västerås.

Hon började en behandling med allergivaccination mot två allergener, björk och pollen, hyposensibilisering. De sju första veckorna vaccinerades hon varje vecka. Sedan dess var sjätte vecka. Hon åker till Västerås då beredskap för biverkningar finns där.

Meningen är att allergin ska klinga av när behandlingen är avslutad om två-tre år. Det ser Elin fram emot, även om hon känner sig närapå besvärsfri redan nu.

– Det kliar i fingrarna när jag ser ett fruktfat med äpplen. Men jag är glad att kunna äta bananer, vindruvor och apelsiner, säger hon.

Pollenallergi

Allergi kan gälla pollen från hassel, al, alm, sälg, vide, björk, ek, gräs eller gråbo.

Björkpollen är den största källan till allergi från nu i april. I och med den tidiga våren kan den vara i gång i redan nu.

Läs mer i pollenrapporten på nätet.

Information om pollenallergi har Astma- och allergiförbundet,www.alltompollen.se.

www.1177.se informerar om allergibehandlingar.