Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställd fick handen krossad – Atlas Copco måste betala 180 000 kronor

Sommaren 2014 råkade en anställd på Atlas Copco Secoroc i Fagersta ut för en arbetsplatsolycka med en svår handskada som följd. Företaget ska nu betala en företagsbot på 180 000 kronor för arbetsmiljöbrott.

Annons

Företagsboten har beslutats av kammaråklagare Anne-Marie Helander på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Stockholm.

Atlas Copco Secoroc i Fagersta.

Händelsen som ligger till grund för arbetsmiljöbrottet inträffade den 23 juni 2014. En arbetstagare skulle återställa en maskin efter en driftstörning – dock stängdes aldrig maskinen av utan den anställde försökte åtgärda problemet medan maskinen fortfarande var i gång.

En drivhake kom längs den så kallade conveyorbanan och fastnade i den anställdes hand som drogs med mot ett plattjärn och krossades.

Läs också: Arbetsplatsolycka på Atlas Copco månaden innan

"Arbetsmiljöansvarig på bolaget har av oaktsamhet åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen ålegat denne och därigenom av oaktsamhet orsakat arbetstagarens skada", konstaterar kammaråklagare Helander och delar ut företagsboten för att företaget inte gjort vad som skulle ha kunnat göras för att undanröja risken att någon skadades på det sätt som skedde.

Mer läsning

Annons