Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antalet jobb väntas öka i Västmanland under nästa år: "Vi tror på 800 nya jobb i länet"

Arbetsförmedlingen intervjuar regelbundet företagare för att göra prognoser över framtidens arbetsmarknadsutveckling. Inför 2017 ser läget ljust ut.

Annons

"Fortsatt optimism om marknadsutvecklingen i Västmanlands län" summerar arbetsförmedlingen i Västmanland höstens intervjuundersökning med länets näringsliv.

Läs också: 800 nya jobb i länet men arbetslösheten väntas öka

Företag inom den privata tjänstesektorn är mest positiva till utvecklingen i framtiden. Men fler jobb förväntas både inom den privata och den offentliga sektorn. Prognosen talar om 800 nya jobb i Västmanland under 2017 (som jämförelse beräknas sysselsättningen öka med 1 000 arbetstillfällen i länet under 2016).

Läs också: Staten satsar på arbetslösa ungdomar i Hallastahammar

– När konjunkturen stärks och behovet av centrala samhällsfunktioner ökar innebär det förutsättningar för fler nyanställningar det kommande året, säger Marcus Löwing, utredare på Arbetsförmedlingen.

– I takt med att nyanlända har äntrat arbetsmarknaden har arbetskraftsutbudet ökat vilket i grunden är positivt då det möjliggör en ökad sysselsättning. Men initialt innebär det även att minskningen av arbetslösheten hålls tillbaka trots förbättrad konjunktur. Även de som saknar gymnasieutbildning möter en tuffare arbetsmarknad.

Arbetsförmedlingen konstaterar att förväntat stora pensionsavgångar inom vård, skola och omsorg kommer att innebära att många verksamheter behöver rekrytera. Samtidigt visar intervjuerna med arbetsgivarna att de bedömer att risken är stor att det kan bli svårt att hitta nya medarbetare på grund av den arbetskraftsbrist som råder i länet – det finns helt enkelt ett underskott av lämplig personal inom många branscher.

Därför bedöms arbetslösheten endast minska marginellt under nästa år. Mot slutet av 2017 väntas arbetslösheten landa på 9,3 procent, det vill säga cirka 11 900 personer.

Mer läsning

Annons