Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten: Fler med aktivitetsstöd – färre som fick arbete i Västmanland

Arbetslösheten fortsätter nedåt i hela landet, men skillnaderna är stora mellan landets regioner. I Västmanland deltar fler personer i program med aktivitetsstöd, medan färre personer har fått arbete under det gångna året.

Annons

Vad gäller Västmanlands del har andelen öppet arbetslösa minskat, liksom andelen ungdomar mellan 18 och 24 som är inskrivna som arbetslösa. Andelen arbetslösa är emellertid fortfarande högre i Västmanland än rikssnittet.

Färre personer i Västmanland är öppet arbetslösa. Det var även färre som varslades om uppsägning. Samtidigt som fler personer deltar i program med aktivitetsstöd är det färre personer som fått arbete under året.

Allra mest sjönk arbetslösheten i Gävleborgs, Värmlands och Södermanlands län. Uppsala och Stockholms län fortsätter att vara de regioner som har lägst arbetslöshetsnivåer med 5,7 respektive 6,0 procent.

- Vi har en bred nedgång av arbetslösheten i samtliga län som i hög grad kan förklaras av att vi har en stark konjunktur. Samtidigt är det påtagliga skillnader i arbetslöshet mellan olika län, men också inom länen, säger Annika Sundén, analysdirektör på Arbetsförmedlingen.

Enligt Arbetsförmedlingen har regioner med en större branschbredd i allmänhet en starkare arbetsmarknad, än län med en mer ensidig näringsstruktur och tydligare industriprägel.

Foto:  TT

Mer läsning

Annons