Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta kommun bröt mot lagen för att slippa upphandling

Kommunen delade upp inköp av konsulttjänster i mindre delar för att slippa upphandling. Det är inte tillåtet, meddelar Konkurrensverket.

Annons

Fagersta kommun och Norra Västmanlands kommunalteknikförbund delade upp inköp av konsulttjänster i mindre delar för att slippa göra en upphandling.

Som Fagersta-Posten tidigare berättat gäller det avtal med NVK:s före detta förbundschef Harold Nilsson och hans firma Alnitec AB. Två gånger, på våren 2011 respektive våren 2012, har kommunen kontrakterat Alnitec utan konkurrensutsättning. Båda gångerna har det upphandlade beloppet legat vid direktupphandlingsgränsen.

I höstas lämnade Konkurrensverket ett preliminärt besked om att avtalen bröt mot lagen om offentlig upphandling. Myndigheten har nu tagit beslut i frågan och står fast vid den bedömningen.

– Att dela upp inköp för att kringgå regelverket är självklart inte tillåtet. Konsulttjänsterna skulle ha annonserats så att alla potentiella leverantörer fått chansen att lägga anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i ett pressmeddelande.

Annons