Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre företagskonkurser – men tuffa tider för restauranger

Företagskonkurserna för juli månad visar på en stagnation, något UC har sett senaste månaderna.

Annons

Sommar betyder full rusch i restaruangbranschen, trots det ökar konkurserna.

I juli ökar de svenska företagskonkurserna med + 3 % och totalt har konkurserna hittills i år ökat med + 6 %.

Trots semestertider är utvecklingen för juli månad i år sämre än föregående år. Det som är oroväckande är utvecklingen för Restaurang- och hotellbranschen, som denna månad redovisar en ökning av antalet konkurser på +19 % jämfört med i fjol då samma bransch minskade med -20 %.

– En tänkbar anledning kan vara konkurrenssituationen i branschen. Det kan räcka med att en duktig medarbetare slutar för att ett bolag ska gå i stöpet, kommenterar Richard Damberg, ekonom och utbildningsansvarig på UC i ett pressmeddelande.

UCs statistik visar att det inte finns någon genomgående trend vad gäller ökande eller minskande antal företagskonkurser sett till län.

För juli månad ser UC den största förändringen i Hallands län, som ökar sina företagskonkurser med + 150 %.Det län där företagskonkurserna minskar mest är Norrbottens län som redovisar en minskning på - 50 % för juli månad, jämfört med samma period förra året.

Län, procentuell förändring juli*, procentuell förändring hittills 2017**:

Västmanlands län 40%, 105%

Uppsala län 80%, -5%

Södermanlands län -18%, 6%

Örebro län -30%, -8%

* procentuell förändring jämfört med samma månad föregående år

** procentuell förändring jämfört med samma antal månader föregående år

UCs branschstatistik visar att den negativa trenden bland samtliga svenska branscher håller i sig. För juli månad redovisar byggindustrin en uppgång på +22 %.

Även restaurang- och hotellbranschen, som har sin högsäsong under sommaren, redovisar en ökning av antal företagskonkurser med +19 % jämfört med samma månad förra året.

Detalj- samt partihandeln följer samma utveckling och även här ökar antal konkurser med +11 % respektive +1 %.

Om UC och vår konkursstatistikUCs konkursstatistik omfattar aktiebolag, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.

För mer information om UC och den fullständiga konkursstatistiken, läs mer på: www.uc.se/konkursstatistik UC är Sveriges ledande affärs- och kreditinformationsföretag.

Annons