Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länets dyraste matkorg finns i Skinnskatteberg

PRO har presenterat sin årliga prisundersökning.

Annons

1 004,03 kronor är snittpriset på en matkorg i Västmanland. Det är lite dyrare än resten av riket där snittet ligger på 982,44 kronor. Detta enligt färsk statistik från PRO:s årliga prisundersökning som presenterades på onsdagen.

Den billigaste undersökta småbutiken i länet är Hemköp i Kolbäck där korgen kostar 941,09 kronor. Den dyraste småbutiken är Handlar'n i Riddarhyttan där korgen kostar 1 200,40 kronor.

– Vi har genomfört vår prisundersökning i 25 år och den har stor betydelse för våra medlemmar. Det här är viktigt eftersom många äldre lever med mycket småinkomster. I PRO vill vi använda vår konsumentmakt och skapa en prismedvetenhethos våra medlemmar och allmänheten, säger Christina Tallberg, ordförande PRO, i ett pressmeddelande.

Norrbotten är det län i Sverige vars matkorg har det dyraste snittpriset, 1 027,94 kronor. I Halland är den billigast, med ett snittpris på 929,80 kronor.

PRO har jämfört totalt 719 butiker, både små och stora, och 2016 års varukorg innehåller 34 konventionella varor samt 17 ekologiska varor.

Det är 1 500 medlemmar i PRO som genomfört undersökningen på ideell basis. Hur många butiker man hinner titta på beror därför helt på hur många som har möjlighet att hjälpa till på respektive ort.

Vissa butiker saknas från undersökningen på grund av att de saknar fem eller fler varor av de som undersöks. Det är även vissa butiker som inte vill vara med i jämförelsen.

Läs även: Världens mat – ett växande koncept

Annons