Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska stadskampen avgöras – här hamnar batterifabriken

Artikel 1 av 3
Kampen om superfabriken
Visa alla artiklar

Det handlar om 2 500–3 000 jobb när Northvolt vill anlägga en storskalig batterifabrik.
Två städer är slutkandidater till att få fabriken. Skellefteå och Västerås.

Annons

VLT, med chefredaktör Daniel Nordström och Norran, med chefredaktör Marcus Melinder, samarbetar kring bevakningen av placeringen för Northvolts jättefabrik.

Inom kort kommer beskedet om vilken av städerna som vinner dragkampen.

Med anledning av det gör vi nu en gemensam publicering i Norran och VLT – och vi inleder också ett tidsbegränsat journalistiskt samarbete.

Norran och VLT har tillsammans tittat närmare på de konkurrerande städerna Skellefteå och Västerås – och vi har valt att göra det på ett speciellt sätt.

Norrans reporter Lars Andersson har besökt Västerås för att titta närmare på stadens för- och nackdelar (+). Och VLT:s reporter Magnus Westberg har besökt Skellefteå för att granska den stadens för- och nackdelar (+). I dag kan du läsa de båda reportrarnas rapporter från de olika städerna.

Under hela hösten kommer Norran och VLT att samarbeta kring bevakningen av Northvolt och batterifabriken. Bakgrunden till detta journalistiska samarbete beror på att batterifabriken är en stor angelägenhet för de båda städerna och syftet med samarbetet är att ge respektive läsare den bästa informationen om vad som händer och sker i den spännande processen under resterande del av året.

Vi kan konstatera att de båda städerna har stora fördelar genom sina geografiska placeringar. Skellefteå har närheten till mineralerna. Västerås har närheten till de större städerna och därmed förmodligen lättare att rekrytera personal.

Kanske blir det så att båda städerna vinner genom att delar av fabriken placeras i Skellefteå och andra delar i Västerås?

Kanske kommer en av städerna att bli en stor vinnare och den andra en stor förlorare?

Det återstår att se.

Det enda vi med säkerhet vet är att vi med gemensamma krafter ska göra allt för att ge dig som läsare den bästa informationen kring den spännande dragkampen mellan städerna.

Läs också [+]: Skellefteå håller andan inför Northvolts beslut – kommuninvånare: ”Det är så laddat”

Läs också [+]: Västerås spurtar mot Northvoltmålet: ”Vi har goda förutsättningar att få fabriken – men det blir en strid på kniven”

Se även: Det här är Northvolt – på en minut

Marcus Melinder , chefredaktör och ansvarig utgivare, Norran.

Daniel Nordström , chefredaktör och ansvarig utgivare, VLT

Alla artiklar i
Kampen om superfabriken