Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avslöjanden kring Bombardiers misstänkta mutor

Uppdrag granskning och TT avslöjar en komplex struktur av brevlådeföretag i skatteparadis.

Annons

2013 vann Bombardier en upphandling om att modernisera signalsystemet längs 50 mil järnväg i Azerbajdzjan för 2,2 miljarder kronor. Sveriges radio avslöjade att flera hundra miljoner kronor försvann i samband med den affären.

Bombardier misstänks också ha sålt vidare en del av de beställda produkter som ingick i kontraktet och därefter köpt tillbaka samma utrustning till ett mycket högre pris, 700 miljoner kronor högre.

Högt uppsatta personer inom Bombardier i Sverige misstänks vara inblandade i en stor muthärva. En manlig chef har begärdes häktad berättade VLT 10 mars.

För våra Plus-kunder: Kammaråklagaren: Ingen västeråsare bland de misstänkta i härvan kring Bombardier

Uppdrag granskning och TT har tillsammans med journalistgruppen OCCRP och Radio-Canada granskat affären. De visar att enorma belopp förs via Bombardiers mellanhand till ett nätverk av brevlådeföretag i skatteparadis, med band till den politiska makten i Ryssland.

Före häktningen, i februari, hänvisar Bombardiers talesperson Barbara Grimm till Multiservs kontor i Londons finansdistrikt.

Men när Uppdrag granskning och TT åker till London för att undersöka saken, blir det uppenbart att Multiserv bara är ett brevlådeföretag. Multiserve har inget kontor på den tjusiga adressen i London. Inga anställda, ingen hemsida, inte ens ett telefonnummer.

Nu kan Uppdrag granskning och TT avslöja att det bakom Multiserve döljer sig en komplex struktur av andra brevlådeföretag i skatteparadis. Tre miljarder slussas mellan bolag. Kartläggningen har gjorts genom en djupdykning i Panamadokumenten, den berömda jätteläckan från en advokatbyrå till Süddeutsche Zeitung och journalistnätverket ICIJ, som Uppdrag gransknings reportrar har tillgång till.

Granskningen visar hur pengar flyttas från Multiserv. Med fejkade avtal går de in i ett nätverk med över 30 företag i slutna skatteparadis som Panama, Belize och Cypern. Sinsemellan finns minst 28 lån som överlåts mellan bolagen. På så vis passerar över tre miljarder kronor mellan bolagen mellan 2009 och 2015.

TT:s kartläggning visar att många av bolagen kontrolleras av ryssen Aleksej Krapivin. Han tillhör en grupp affärsmän som rapporteras ha skott sig på miljardupphandlingar från den ryska järnvägen 2005–2015. Då hette chefen för järnvägen Vladimir Jakunin. Han har landställe bredvid Putin och står på USA:s sanktionslista.

Mer läsning

Annons