Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsel lagda i målarkonflikten – Fagerstaföretag drabbas

Svenska Målareförbundet har i två steg varslat om arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete för 850 av förbundets medlemmar runt om i landet, däribland ett måleriföretag i Fagersta. Arbetsgivarsidan svarar med lockout

Annons

Det stora varslet omfattar bland många andra Måleriaktiebolaget Gösta Andersson & Söner med säte i Fagersta. Varslet lades under tisdagen och i dag under onsdagen kom besked från arbetsgivarsidan Måleriföretagen att man varslar om spegellockout .

Samtliga stridsåtgärder från såväl arbetsgivar- som arbetstagarsidan inleds i två steg, den 22 och 29 maj, om inget nytt avtal kommit till stånd innan dess eller om parterna till följd av medling skjutit upp konflikten.

22 maj går 300 av Målareförbundets medlemmar i strejk följda av ytterligare 550 den 29 maj. Varslet mot Gösta Andersson & Söner träder i kraft den 29 maj.

Målareförbundet anger på sin hemsida att man tar till stridsåtgärderna för att få till stånd ett nytt avtal.

Måleriföretagens vd Björn Hellman säger i ett uttalande i samband med att arbetsgivarsidan fattat beslut om spegellockout:

– Jag kan bara beklaga att Målareförbundet, som ju är ett erkänt stridslystet fackförbund, väljer att ta fram stridsyxan så snart de inte får som de vill. Konflikten är något som kommer att drabba många företag och det är ingen i måleribranschen som tjänar på Målareförbundets agerande. En strejk har bara förlorare.

Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand säger å sin sida:– Under den tid som vi suttit i förhandlingar har de (Målerföretagen, red anm) inte flyttat fram positionerna någonting.

Facket har ställt en rad frågor om arbetstidens förläggning och möjlighet till "schyssta omklädningsrum som är separata för män och kvinnor".

– Måleriföretagen har under 2017 års avtalsförhandlingar fört fram ett antal yrkanden som på alla sätt saknar förankring i verkligheten.

Annons