Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västmanland går mot strömmen – få nya företag startas i länet

Sett i landet som helhet ökade nyföretagandet med 19 procent under november. Västmanland står och stampar på samma nivå som föregående år.

Annons

Västmanland är för närvarande det län i Sverige som var näst sämst på nyföretagande under november månad: 139 företag startades under november i Västmanland jämfört med 137 stycken samma månad i fjol, vilket motsvarar +1,5 procent.

Bara Gävleborg var sämre – där sjönk nyföretagandet med 13,7 procent. Trea från slutet var Östergötland med 6,4 procent fler nya företag i år jämfört med förra året.

Bäst i landet på nyföretagande har Blekinge varit (+48,1) samt Jämtland (+35,5) och Örebro län (+32,1). I absoluta tal innebär det att 80 företag startades i Blekinge i november i år, 103 stycken i Jämtland och 185 i Örebro län.

– Nyföretagandet minskade under oktober, men nu ser vi en rejäl återhämtning i november. 2016 är sammantaget ett starkt år för nyföretagandet med en total ökning på över 8 procent, säger Ulf Karnell, kommunikationschef på Bolagsverket som tar fram statistiken över nyföretagande.

Statistiken avser de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Enskilda näringsidkare som enbart är registrerade hos Skatteverket finns inte med i Bolagsverkets statistik.

Totalt i landet nyregistrerades 7 364 företag företag i november i år – det är 1 174 fler jämfört med samma månad förra året. Flest företag startades föga förvånande i storstadsregionerna: Stockholm (2 600, +17,2 procent), Västra Götaland (1 256, +31,8) och Skåne (914, +16,7).

Mer läsning

Annons