Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa års hetaste städer

Vill du åka till världens mest trendiga stad nästa år? Då är det till USA du bör bege dig. Lonely Planet har valt ut 2015 års guldkorn.

Annons
Lonely Planet utser Washington till den främsta staden att se under 2015.

En kosmopolitisk stad, ett alplandskap eller ett modemecka. Reseföretaget Lonely Planet har presenterat sin lista över kommande heta storstäder. Den stad som man menar lovar mest inför nästa år är Washington, i USA. En bidragande orsak är den spridda Netflix-serien "House of cards", som satt det amerikanska maktcentret på turistkartan. Vita Huset har dessutom ett nyöppnat besökscenter som lyfts fram. Att den amerikanska staden blivit trendigare är något som också Temasresor uppmärksammat, nästa vår har man infört en weekend dit med politik och pop up-restauranger som tema.

Samlingen städer som måste besökas under nästa år har satts samman av Lonely Planet-anställda från hela världen.

-Jag känner mig upprymd inför årets val. Det är en bra blandning av uppenbara och mindre uppenbara platser att besöka, säger företagets digitala redaktör Tom Hall, enligt CNN.

Glaciärvyer

På andra plats kommer El Chalten, i södra Patagonien, Argentina. Där kan man spana på det 3 405 meter höga berget Fitz Roy samt åtskilliga kvadratkilometer glaciärer, sjöar och skogar i Parque Nacional Los Claciares, som finns med på världsarvslistan. Som trea har man utsett en europeisk modestad, Milano i Italien. Nästa år pågår Expo Milano 2015 här, en mässa för mat, dryck och kultur.

Mer anonym är staden som valts för fjärdeplatsen, Zermatt i Schweiz. Också här kan man få dramatiska glaciärvyer. Dessutom ligger Matterhorn alldeles intill. Men man prisar inte bara staden för dess omgivande natur utan också för dess nattliv.

Undangömd pärla

Andra heta städer inför nästa år är Valletta på Malta och Salisbury i Storbritannien. Plovdiv i Bulgarien presenteras som en av de undangömda pärlorna, en liten stad där öst och väst möts. I Wien fyller den stora boulevarden Ringstrasse 150 år nästa år, något som den österrikiska staden kommer att fira. Att indiska Chennai får sin egen tunnelbana hjälper staden att bli lite mer attraktiv för turister. Slutligen lyfts multikulturella Toronto fram, och The Pan American/Parapan American Games väntas locka över 250 000 besökare dit under 2015.

Fakta/Nästa års hetaste regioner

Förutom städer väljer Lonely Planet också ut de regioner som är heta inför 2015.

1. Gallipoli, Turkiet

2. Rocky Mountains Nationalpark, USA

3. Toledodistriktet, Belize

4. Tasmanien, Australien

5. Nordnorge

6. Khumbu, Nepal

7. Barranca del Cobre, Mexiko

8. Flores, Indonesien

9. Atacamaöknen, Chile

10. Macau, Kina

(TT)

Annons